Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Grundlärarexamen, inriktning årskurs 4-6 Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2019-04-15
Lärosäte: Luleå tekniska universitet
Ämne: Grundlärarexamen I
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Den samverkan och det samarbete som lärosätet beskriver i självvärderingen ger bilden av att utbildningen är utformad på så sätt att den är användbar för studenterna och att det finns goda förutsättningar att utveckla studenternas beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Lärosätet ger flera exempel på hur övningsskolor, VFU-handledare, gästföreläsare från skolor samt kontakter och aktiviteter genom VFU och övningsskolor lägger grunden för detta. Cirka 50 procent av studenterna gör sin VFU i regionen och av dessa gör flertalet VFU inom skolor kopplade till övningsskoleprojektet. Bedömargruppen anser att VFU-organisationen framstår som välfungerande. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället genom att bjuda in exempelvis gästföreläsare från olika skolor, liksom forskare från det egna lärosätet för att tala om exempelvis jämställdhet, digitalisering och integrering av nyanlända. Lärare från lärosätet är även ute i övningsskolorna där samverkan sker och där skolorna får del av ny forskning och utvecklingsarbeten. Samarbetet mellan lärosätet och övningsskolorna innebär bland annat att lärare från övningsskolorna bidrar med praktiknära didaktik i lärarutbildningens teoretiska kurser. Vid övningsskolorna finns fler VFU-handledare med handledarutbildning än i övriga verksamheter. Dessa handledare har fördjupad kunskap om handledarrollens betydelse för studenternas utveckling inom sin profession. Bedömargruppen anser att det nära samarbetet mellan lärosätet och VFU-skolorna ger möjligheter för lärarutbildare, lärare på fältet och studenter att samverka för att ge studenterna verktyg för att möta arbetslivet och dess förändringar.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Bedömargruppen anser att utbildningen är utformad på så sätt att den är användbar för studenterna och det finns goda förutsättningar att utveckla studenternas beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Samverkan med det omgivande samhället bedöms fungera tillfredsställande. Av betydelse för detta är övningsskoleprojektet som på olika sätt knyter skolor och lärosäten närmare varandra och möjliggör samverkan på olika nivåer, vilket kommer studenterna tillgodo.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)