Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Grundlärarexamen, inriktning årskurs 4-6 Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2019-04-15
Lärosäte: Högskolan Väst
Ämne: Grundlärarexamen II
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Det framgår av självvärderingen att lärosätet samverkar med det omgivande samhället på flera sätt. Lärosätet beskriver hur den särskilda inriktningen mot arbetsintegrerat lärande genomsyrar olika samverkansaspekter, vilket innebär att samverkan blir både forsknings- och utbildningsanknuten.

Vidare beskriver lärosätet i självvärderingen hur man arbetar systematiskt för att integrera teoretiska kunskaper med praktiska kunskaper från den verksamhetsförlagda utbildningen, och hur kursers olika moment integreras med och relateras till varandra. I relation till detta anses samverkan central för att förbereda studenterna för en lärarkunskap som är långsiktigt hållbar. Lärosätet ger även exempel på särskilda aktiviteter som studenterna får ta del av där fokus ligger på mötet med verksamma lärare.

Lärosätet beskriver att digitala verktyg är ett utvecklingsområde, men det saknas konkreta exempel

på hur utvecklingsarbetet ska ske.

I självvärderingen beskriver lärosätet att man behöver utveckla arbetet med att involvera alumner i samverkan. Bedömargruppen instämmer i detta och ser alumner som en viktig samverkansaktör.

En styrka i fråga om samverkan som bedömargruppen vill lyfta fram är den välutvecklade organisationen för verksamhetsförlagd utbildning, där samverkan sker på olika nivåer och innefattar både utbildningsinsatser och kvalitetsarbete. Självvärderingen och lärarintervjuerna ger en bild av att organisationen präglas av samarbete och ömsesidighet, och att de olika medverkade aktörerna bidrar till att skapa goda förutsättningar för studenternas verksamhetsförlagda utbildning. I självvärderingen beskriver lärosätet systematiska mötesformer som en dag för verksamhetsförlagd utbildning och en

arbetsmarknadsdag, vilket skapar återkommande arenor för samverkan.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Lärosätet visar flera goda exempel på hur samverkan sker med det omgivande samhället. Lärosätets profil mot ett arbetsintegrerat lärande fungerar som ett nav, och samverkan är en utgångspunkt snarare än något som hanteras vid sidan av.

Som ett gott exempel på samverkan vill bedömargruppen lyfta fram den välutvecklade organisationen för verksamhetsförlagd utbildning.

Samlat omdöme

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)