Tillbaka till granskningar Spara som favorit

personcentrering för hälsa och välbefinnande - licentitat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande
Publicerad: 2019-12-03
Lärosäte: Högskolan Kristianstad
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Högskolan Kristianstad - Vårdvetenskap
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet, både inom och utanför akademin.

Initiativet till att skapa en utbildning som kan främja personcentrering för hälsa och välbefinnande inom hälso- och sjukvård är enligt bedömarna efterfrågat. I ansökan beskrivs att lärosätets redan befintliga plattform för forskning i samverkan med kommuner och regionen ger goda förutsättningar för att doktorander förbereds inför ett arbetsliv inom akademin, offentlig förvaltning eller privat verksamhet, något som bedömarna instämmer i. Doktoranderna beskrivs ha möjlighet till att kombinera forskarstudier med institutionstjänstgöring motsvarande maximalt 20 procent av heltid, med möjlighet att förlänga sin forskarutbildning med ett läsår. Det poängteras att eventuell institutionstjänstgöring ska planeras i förväg och utgå från doktorandens behov av meritering. Institutionstjänstgöring planeras i samråd med handledare och forskarutbildningen kan även kombineras med annat arbete. I ansökan klargörs att doktoranderna ska förberedas för att inneha förmågan att kunna identifiera frågeställningar i samverkan med omgivande samhälle, samt kunskap och förståelse för utmaningar i samband med implementering av forskningsresultat. Forskningsprojekt skapas tillsammans med olika aktörer som till exempel kommuner och regionen, vilket enligt bedömarna säkerställer att projekten är aktuella och har samhällsnytta.

Bedömargruppens uppfattning är således att utbildningen är användbar och förbereder doktorander för ett föränderligt arbetsliv.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)