Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Läkarexamen Bedömningsområde: Förutsättningar

Tillfredsställande
Publicerad: 2020-11-03
Lärosäte: Lunds universitet
Ämne: Läkarexamen
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Yrkesexamen

Angiven examen är reglerad och ryms inom examensordningen.

Utbildningens innehåll inklusive eventuella inriktningar har rimlig omfattning och avgränsning i förhållande till yrkesexamen.

I ett rikstäckande perspektiv finns ett allmänt intresse av att examen får utfärdas.

Denna ansökan beskriver på ett bra och välstrukturerat sätt hur Lunds universitet avser att bedriva en 6-årig läkarutbildning som kan ligga till grund för en läkarlegitimation. Progressionen fram till detta mål följer ett välbeprövat koncept att strukturera en läkarutbildning och som i slutänden leder till att studenten skall kunna utöva yrket. Jämfört med den nuvarande utbildningen planerar LU att särskilt stärka målen som rör färdigheter och förhållningssätt och att systematiskt dokumentera att dessa uppnås. LU anger att man ht 2021 kommer anta 135-140 nya studenter på termin 1. Universitetsledningen förväntar sig en utökad finansiering för det utökade programmet (ytterligare en termin samt ALF-medel).

Personal (Lärarkompetens och lärarkapacitet)

Antalet lärare och deras sammantagna kompetens (vetenskapliga, professionsrelaterade och pedagogiska) är adekvat och står i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande på kort och lång sikt.

LU förfogar över ett stort antal kvalificerade akademiska lärare med bred kompetens att utbilda inom alla delar av läkarutbildningen. Man beskriver också hur lärarnas pedagogiska meritering tillförsäkras. Vid fakulteten finns en särskild pedagogisk enhet med inriktning på medicinsk pedagogik. Beträffande klinisk handledning har man som målsättning att minst en läkare skall också genomgått en fördjupande kurs i klinisk handledning vid de enheter där klinisk handledning äger rum. LU anger en målsättning att särskilt aktiva läkare inom programmet (>20%) skall adjungeras. Detta kommer att ske med ALF-medel.

Utbildningsmiljön

Det finns en för utbildningen vetenskaplig och professionsinriktad miljö och verksamheten bedrivs så att det finns ett nära samband mellan forskning och utbildning.

LU har ett väl etablerat campus får läkarutbildning. Inledningsvis sker basalvetenskaplig utbildning vid BMC i Lund. Den sjukhusförlagda utbildningen sker företrädesvis i Lund, Malmö och Helsingborg. BMC kommer att byggas ut till ett Forum Medicum vilket innebär att andra medicinska professionsutbildningar även kommer att finnas på plats. Detta kommer att underlätta interaktioner mellan utbildningarna. Redan från termin 1 kommer studenterna att ha patientkontakt i primärvården inom Region Skåne. Vidare finns tillgång till kliniska träningscentra för simulatorträning och övningar i utifrån givna scenarier. Under termin 10 planeras en två-veckors placering på en klinisk utbildningsavdelning (KUA). Ett utökat samarbete pågår med regionerna i Halland, Blekinge och Kronoberg för klinisk utbildning. Även vid placering i dessa regioner kommer studenterna ha tillgång till en infrastruktur liknande den i Lund och Malmö.

Resurser

Det finns tillgång till en stabil och ändamålsenlig infrastruktur.

De tillgängliga resurserna utnyttjas effektivt för att hålla en hög kvalitet i verksamheten.

Som framgår under beskrivningen av Utbildningsmiljön enligt ovan så finns ett väl utvecklat campus för att bedriva läkarutbildning. Vidare finns för studenterna lätt tillgängliga biblioteksresurser vad gäller kurslitteratur, referenslitteratur och vetenskaplig litteratur samt digitalt lärandematerial. Ett samarbete med angränsande regioner och sjukhus har inletts för att skapa fler platser för VIL. Medicinska fakulteten har upphandlat ett digitalt system (Quality and Progress System; QPS) för att hantera och dokumentera all möjlig examination, bedömningar etc, vilket skall kopplas till kurs- och examensmål. Man avser även överföra ltudiematerial till QPS. Till QPS loggar man via appar i mobiltelefoner. Enligt utsago från programledningen skall säkerhetsaspekter och access till QPS vara väl fungerande. För närvarande pågår en implementering av QPS på valda delar av den befintliga läkarutbildningen. QPS kommer att underlätta snabb feed-back till studenterna från lärare och handledare vid exempelvis formativa bedömningar.

Medicinska fakulteten vid LU understryker sitt väletablerade samarbete med Region Skåne i prioriteringen av användningen av ALF-medel och sin fulla befogenhet att fördela läkarprogrammets statliga medel efter det att universitets- och fakultets-gemensamma kostnader lyfts av.

Vad gäller effektivt resursutnyttjande så beskriver LU att: "Ersättningen till institutioner baseras på lärarnas insatser och fördelas direkt ut till de kostnadsställen där lärarna har lönekonterats i direkt proportion till hur mycket lärarna deltagit". Detta torde bidra till ett effektivt resursutnyttjande

Förutsättningar

LU har en lång erfarenhet av att bedriva läkarutbildning som leder till läkarexamen och bedöms även ha utmärkta förutsättningar att framgent starta en 6-årig läkarutbildning som blir legitiimationsgrundande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)