Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Läkarexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande
Publicerad: 2020-11-03
Lärosäte: Uppsala universitet
Ämne: Läkarexamen
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är användbar och förbereder studenter för ett föränderligt arbetsliv.

I ansökan beskrivs utgångspunkter för hur utbildningen utformats i enlighet med nationella lärandemål och bl a nya kompetensbeskrivningar (EPA). Lärosätet pedagogiska modell PBL lägger en grund för livslångt lärande. Studenter får också tidigt möta patienter och programmets senare del domineras av VIL som säkerställer att studenter förbereds väl för ett arbetsliv i ständig förändring. Utöver lärare med kombinationsanställning (vid universitetet och region), så är många av de kliniska handledarna regionanställda läkare verksamma inom olika specialiteter vid sjukhus eller vårdcentraler, vilket bidrar till att olika perspektiv från arbetslivet synliggörs.

För att utbildningen ska vara användbar och förbereda studenterna för den kommande yrkesrollen sker dialog med studenter och lärare genom kursutvärderingar, och i olika kommittéer. Vidare beskrivs hur Programkommittén för läkarprogrammet genomför regelbundet enkätundersökningar där läkarstudenter som utbildats vid Uppsala universitet ger återkoppling på hur utbildningen förberett dem för läkaryrket. Den senaste enkäten genomfördes tidigt under 2019 som ett led i förberedelserna för utformning av ett sexårigt läkarprogram. Avnämarundersökningar görs inte vilket dock bedömargruppen gärna vill uppmuntra till då strukturerad återkoppling från olika avnämare kan bidra med underlag till fortsatt arbete med utveckling av den nya läkarutbildningen.

Genom portalerna UU CareerGate (https://careergate.student.uu.se/) och Studentkraft (https://studentkraft.uu.se/) kan Uppsala universitets studenter enkelt etablera kontakter med företag och organisationer som efterfrågar medicinsk kompetens utanför professionens traditionella verksamhetsområden. I ansökan framhålls att Uppsala universitets breda forskningsverksamhet och nära samverkan med nationella och internationella samhällsaktörer ger utomordentliga förutsättningar för att genomföra förnyelse av läkarutbildningen.

I ansökan och vid intervjuer framkom att varje region har en studierektor som har övergripande ansvar för utbildningen. Det finns terminsvisa regionmöten och läkarprogrammets ledning från Uppsala besöker regionerna terminsvis. Vidare i programkommittén finns minst en representant från regionen.

Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Angående samverkan med det omgivande samhället så finns det avtalsreglerade samarbete med Region Uppsala och övriga regioner inom Uppsala-Örebros sjukvårdsregion samt region Gotland som kan säkerställa den nödvändiga tillgången till verksamhetsförlagd utbildning, ett större patientunderlag i den kliniska utbildningen och för att kunna ge ett bredare perspektiv på hälso- och sjukvården än den höga specialiseringen av vården vid Akademiska sjukhuset riskerar att medföra.Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.Angående samverkan med det omgivande samhället så finns det avtalsreglerade samarbete med Region Uppsala och övriga regioner inom Uppsala-Örebros sjukvårdsregion samt region Gotland som kan säkerställa den nödvändiga tillgången till verksamhetsförlagd utbildning, ett större patientunderlag i den kliniska utbildningen och för att kunna ge ett bredare perspektiv på hälso- och sjukvården än den höga specialiseringen av vården vid Akademiska sjukhuset riskerar att medföra.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)