Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Psykoterapeutexamen Bedömningsområde: Förutsättningar

Hög kvalitet
Publicerad: 2023-10-18
Lärosäte: Skandinaviens akademi för psykoterapiutveckling
Ämne: Psykoterapeutexamen (21/22)
Typ av granskning: Uppföljning av utbildningsutvärdering

Förutsättningar

I den tidigare utvärderingen framgår följande av bedömargruppens yttrande:

Inte tillfredsställande

Lärosätet har en liten fast personalstab, där flera av dem främst har administrativa arbetsuppgifter. De flesta föreläsarna är externa lärare, flera av dem är disputerade forskare och knutna till ett universitet vilket bedöms vara gynnsamt för undervisningen. Det framkommer i självvärderingen att flera av föreläsarna är både kliniker och forskningsaktiva och har lång erfarenhet att undervisa. Många av de anlitade lärarna har tillfälliga uppdrag vid lärosätet. Det är enligt bedömargruppen sårbart att i så stor utsträckning vara beroende av lärare utifrån. De externa lärarna deltar oftast inte i uppföljning och kursutveckling, vilket kan skapa problem med att skapa en röd tråd och progression i utbildningen.

Den fasta personalstaben har inte någon egen forskningsaktivitet. Personalen är inte heller aktiv i forskning utanför lärosätet. De externa lärarna förefaller vara forskningsaktiva och ha adekvat kompetens för uppdraget, men de flesta av dem är endast inne på utbildningen vid enstaka tillfällen. Det finns samarbeten med forskningsaktiva lärare som tar ett något större ansvar för vissa delar av utbildningen, men bedömargruppen förhåller sig tveksam till om det är tillräckligt för att skapa en god akademisk utbildningsmiljö för utbildningen. Lärosätet förefaller inte ha etablerat samarbeten med större lärosäten, vilket kunde möjliggöra för studenterna att skriva sina uppsatser i pågående forskningsprojekt. Studenterna uppmuntras att själva hitta uppslag till uppsatsämnen på sina arbetsplatser, vilket kan leda till brister i kvaliteten då uppsatsarbetet inte bedrivs i en vetenskaplig miljö. Bedömargruppens uppfattning är att den vetenskapliga miljön inte är tillfredsställande.

Psykoterapihandledarna är anställda som konsulter med långa kontrakt vilket skapar kontinuitet och de arbetar kliniskt parallellt med sitt uppdrag på lärosätet. De har adekvat kompetens och kontinuerliga träffar med ledningen, samt deltar i metoddagar med fokus på utveckling av utbildningen. Den professionsinriktade miljön bedöms som tillfredsställande.

Sammantaget är bedömargruppens uppfattning att förutsättningarna för att skapa en god vetenskaplig utbildningsmiljö inte är tillfredsställande.

Bedömargruppen anser att följande bör följas upp:

· Engagera lärare på längre uppdragskontrakt och i större utsträckning involvera dem i utveckling och uppföljning av utbildningen för att skapa en tillfredsställande utbildningsmiljö.

· Etablera samarbeten med större lärosäten där studenter ges möjlighet att skriva uppsatser i pågående forskningsprojekt.

· Skapa möjligheter för personalen att vara forskningsaktiva.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)