Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Psykoterapeutexamen Bedömningsområde: Utformning, genomförande och resultat

Hög kvalitet
Publicerad: 2023-10-18
Lärosäte: Svenska institutet för kognitiv psykoterapi
Ämne: Psykoterapeutexamen (21/22)
Typ av granskning: Uppföljning av utbildningsutvärdering

Utformning, genomförande och resultat

I den tidigare utvärderingen framgår följande av bedömargruppens yttrande:

Inte tillfredsställande

Det är bedömargruppens uppfattning att utbildningens utformning, genomförande och resultat är tillfredsställande i alla avseenden förutom när det gäller den forskningsmässiga anknytningen som har bäring på kunskapsformen Kunskap och förståelse. Mer specifikt framstår studenternas kännedom om aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete som ett utvecklingsområde. Bedömargruppen anser att de brister som de granskade uppsatserna visar är ett tecken på att utbildningen saknar tillräcklig anknytning till pågående forskning. Uppsatshandledarna förefaller inte göra rimliga bedömningar av vilken kvalitet en uppsats på denna utbildningsnivå bör uppnå. Även om det i underlaget finns exempel på intressanta och välskrivna arbeten är det alltför många som inte håller måttet i detta avseende. Bedömargruppen föreslår att lärosätet utvecklar fasta och kontinuerliga kontakter med någon forskningsinstitution.

Sammantaget fanns några brister i uppsatserna när det gäller delmålet "visa förmåga att kritiskt och självständigt granska, bedöma och använda relevant information." Vi bedömer att utbildningen i övrigt är tillfredsställande när det gäller kunskapsformen färdighet och förmåga. Utbildningen är tillfredsställande när det gäller måluppfyllelse inom kunskapsformen Värderingsförmåga och förhållningssätt, även om några av uppsatserna uppvisar brister kring etiska resonemang. Lärosätet har flera olika system för att säkerställa att krav på jämställdhet tillgodoses. Det finns en likabehandlingsplan kopplad till lärosätets värdegrund och aktiva åtgärder genomförs för att motverka diskriminering. Ett jämställdhetsperspektiv kopplas också till utbildningens teoretiska innehåll. Bedömargruppen anser att Uppföljning, åtgärder och återkoppling är tillfredsställande.

Bedömargruppen anser att följande bör följas upp:

· Lärosätet bör arbeta för att öka studenternas kännedom om aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete för att försäkra sig om att studenterna når målen för utbildningen.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)