Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Samlat omdöme Psykoterapeutexamen

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2022-06-28
Lärosäte: Svenska institutet för kognitiv psykoterapi
Ämne: Psykoterapeutexamen (21/22)
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Universitetskanslersämbetet instämmer i bedömargruppens ställningstagande.

Lärosätet har en lång pedagogisk tradition och lärarna har stor klinisk och pedagogisk erfarenhet. Studenterna får i de flesta avseenden en utbildning av god kvalitet. Lärosätet gör stora insatser för att studenterna ska utvecklas som skickliga terapeuter, med både tekniska och relationella färdigheter och med utvecklad självkännedom.

Vi menar dock att kvaliteten bör ifrågasättas på följande punkter:

Bedömningsområdena Förutsättningar och Utformning, genomförande och resultat bedöms som inte tillfredsställande. Den forskningsmässiga anknytningen är för svag. Ingen i den anställda lärargruppen har någon aktiv pågående forskning och kontakterna mellan lärosätet och relevanta forskningsmiljöer är visserligen intensiv, men också smal. Den bristande forskningsanknytningen visar sig också på så sätt att ett antal uppsatser håller alltför låg kvalitet.

Bedömningsområdet Studentperspektiv bedöms som inte tillfredsställande. Studentinflytande bör flyttas längre upp i organisationen, så att studenterna inte bara blir mottagare av information eller får ha synpunkter på utbildningen genom svarsenkäter utan även får ett aktivt och reellt inflytande på utbildningen.

Bedömningsområdet Arbetsliv och samverkan bedöms som inte tillfredsställande. Kontakterna med arbetslivet bör utvecklas. Det räcker inte med de informella kontakter som sker genom anställdas och timarvoderades kontakter eller med kontakten med alumner. Eftersom lärosätet lägger tyngdpunkten på en relativt smal terapimetod är det viktigt att det skapas en ömsesidig dialog mellan utbildningens synpunkter och intressen och arbetsgivarrepresentanter, särskilt i tider när rekommendationer från olika myndigheter och vårdgivare blir allt tydligare.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)