Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Data och IT, inriktning datavetenskap - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktoranders perspektiv

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2018-06-26
Lärosäte: Chalmers tekniska högskola
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Datavetenskap
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktoranders perspektiv

Utbildningen verkar för att doktoranderna tar en aktiv del i arbetet med att utveckla utbildningen och lärprocesser.

Enligt självvärderingen är doktoranderna representerade vid utbildningens högre beslutsinstanser (universitetsstyrelse och forskarutbildningsnämnd med flera), vilket bedömargruppen anser ger ett tillfredsställande inflytande. Det finns både lokala och centrala doktorandrepresentanter till vilka doktoranderna kan vända sig med frågor om exempelvis handledarbyte och arbetsmiljö. Bedömarna menar att det finns möjligheter för doktoranderna att ta en aktiv del i arbetet med att utveckla utbildningen genom den formella representationen vid utbildningens beslutsinstanser.

Ett tydligt exempel på hur doktoranderna har påverkat utbildningen är en kurs som har introducerats som ett direkt önskemål från doktoranderna, vilka uttryckt ett behov av mer utbildning när det gäller områdena etik och intellektuell självständighet: Ethics and Philosophy of Computing. Den kursen innefattar kritiskt reflekterande kring etiska och filosofiska aspekter, med fokus på konsekvenser av forskningsresultat inom området datavetenskap.

Utbildningen följs upp för att säkerställa att doktorandinflytandet används i kvalitetssäkring och utveckling av utbildningen. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Doktoranderna medverkar i upprättandet av den individuella studieplanen i samråd med handledare och examinator och deltar också i den årliga uppföljningen av densamma. Bedömarna menar att doktoranderna har ett tillfredsställande inflytande när det gäller de forskningsaktiviteter de deltar i under sina studier. De har även möjligheter att själva formulera forskningsfrågor, samt välja metoder och kanaler för att presentera forskningsresultat.

Alla kurser som behandlar generiska och generella färdigheter utvärderas med en webbenkät.

Sammantaget bedöms doktoranders perspektiv vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)