Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Datalogi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Uppföljning, åtgärder och återkoppling

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-06-26
Lärosäte: Linköpings universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Datavetenskap
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Sammanvägd bedömning av bedömningsområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling

Tillfredsställande

Aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling bedöms sammantaget vara tillfredsställande.

Uppföljning av handledningen sker bland annat i samband med de regelbundet återkommande uppföljningarna av de individuella studieplanerna. Systematisk uppföljning av handledarnas kompetens sker dessutom vid en årlig workshop som samlar alla bihandledare och huvudhandledare på institutionen. I övrigt är de forskarutbildningsansvariga (FANS) det huvudsakliga organet för uppföljning av forskarutbildningen, där även handledarnas kompetens följs upp. FANS initierar revideringar som därefter går till fakultetens forskarutbildningsnämnd (FUN).

Forskarutbildningsmiljön har följts upp i samband med möten mellan doktoranderna respektive handledarna och prefekt samt studierektor. Dessa möten planeras fortsättningsvis äga rum vartannat år. De här mötena med åtföljande workshops för doktorander respektive handledare utgör viktiga arenor för såväl återkoppling som beslut om åtgärder för kvalitetsutveckling.

Doktorandernas individuella studieplaner uppdateras årligen, då också en uppföljning av doktorandens progression med avseende på de olika examensmålen görs. Den individuella studieplanen innehåller, enligt bedömarna, tillräckligt många detaljer för att kunna säkerställa doktorandens progression. På systemnivå finns beskrivningar över när och hur den allmänna studieplanen ska uppdateras och när doktorandens forskningsaktiviteter ska följas upp. I övrigt anser bedömargruppen att den kvalitetssäkring som utförs av de forskarutbildningsansvariga och forskarutbildningsnämnden också bidrar till att säkerställa doktorandernas måluppfyllelse vad avser de tre olika kunskapsformerna.

Beträffande arbetslivets perspektiv, är karriärplanering med handledare ett obligatoriskt moment på forskarutbildningen som också det dokumenteras i den individuella studieplanen. Doktoranderna är representerade i det institutionsgemensamma rådet för forskarutbildningen (de forskarutbildnings-ansvariga) samt i forskarutbildningsnämnden och har därför möjlighet att via doktorand-representanterna utöva inflytande där. Bedömargruppens intryck är att det inte finns någon systematisk uppföljning för att säkerställa att utbildningens utformning och genomförande främjar jämställdhet, varför en sådan är ett utvecklingsområde.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)