Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Specialpedagogexamen Bedömningsområde: Studenters perspektiv

Inte tillfredsställande
Publicerad: 2019-02-05
Lärosäte: Karlstads universitet
Ämne: Karlstads universitet - Specialpedagogik
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Studenters perspektiv

Utbildningen verkar för att studenterna tar en aktiv del i arbetet med att utveckla utbildningen.

Studenterna som deltog under lärosätesintervjun har gått speciallärarprogrammet på Karlstads universitet. De har således ingen erfarenhet av specialpedagogutbildningen, som ansökan behandlar. Det planeras dock en samläsning inom programmen för speciallärare och specialpedagoger, där studenterna från respektive program kommer att mötas och dela erfarenheter.

I ansökan framgår att studenterna har inflytande över kursernas utformning, innehåll och genomförande genom kursutvärderingar samt har möjlighet att delta i ett programråd. Utvärderingsverktyget är lärosätesgemensamt och webbaserat. Kursutvärderingarna sker digitalt efter avslutad kurs och analyseras av kursansvarig lärare. Vid avslutat program sker utvärderingen på plats. Resultatet av utvärderingarna kommer följande års studenter till gagn.

Vid lärosätesintervjun bekräftades att studenterna fått möjlighet att delta i utvärderingar av kurserna inom utbildningen. Det framhölls även att institutionen tagit hänsyn till särskilda önskemål som framkommit utanför utvärderingarna gällande de så kallade fysiska träffarna, alltså delarna av utbildningen med studenterna på plats vid lärosätet. Vidare redogjordes för att det finns en god kontakt mellan lärare och studenter. Lärarna upplevdes tillgängliga dels vid fysiska träffar samt via studentplattformen. De fysiska träffarna ansågs innehållsrika och relevanta i förhållande till innehållet i utbildningen. Här hade studenterna utövat visst inflytande över programmets upplägg för de dagar studenterna ses på lärosätet.

Studenterna upplever att det finns en progression och en röd tråd genom utbildningen. Dock gavs inga konkreta exempel på utbildningens progression.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)