Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Maskinelement - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Förutsättningar

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2019-04-09
Lärosäte: Lunds universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Produktionsteknik, arbetsvetenskap och ergonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Personal

Antalet handledare och lärare och deras sammantagna vetenskapliga och pedagogiska kompetens är inte adekvat och står inte i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande på kort och lång sikt.

Ämnet maskinelement saknar anställda lärare inom det berörda ämnet, det vill säga möjliga handledare. Den enda inskrivna doktoranden handleds av en professor från ämnet industriell produktion, en professor från mekanik och en teknologie licentiat från industrin. Bedömningen som bedömargruppen gör är att bara industrirepresentanten har helt adekvat kompetens för ämnet maskinelement, även om den akademiska kompetensen för övriga handledare inte betvivlas. Det finns planer på att återbesätta en professur och ett lektorat, men det är inte möjligt att beakta i bedömargruppens arbete hur detta framskrider eller om det kan innebära en återuppbyggnad av ämnet. Bedömargruppen anser att rekryteringarna förvisso är en förutsättning för att på lång sikt säkerställa vetenskaplig och pedagogisk kompetens inom ämnet maskinelement, men det råder inte något tvivel om att det i dagsläget helt saknas handledare och lärare i ämnet, trots att behovet också är mycket litet med bara en inskriven doktorand.

Forskarutbildningsmiljö

Forskningen i den aktuella miljön har inte en sådan kvalitet och omfattning att utbildning på forskarnivå kan bedrivas på en hög vetenskaplig nivå och med goda utbildningsmässiga förutsättningar i övrigt. Relevant samverkan sker inte med det omgivande samhället nationellt eller internationellt.

Det finns i dag ingen existerande forskarutbildningsmiljö i ämnet. Forskarutbildningsämnet finns inom en institution som täcker upp för att den enda inskrivna doktoranden har en miljö som svarar för en tillräckligt god forskarutbildning, men självvärderingen visar inte tydligt på att miljön säkerställer en stabilt hög kvalitet. Lärosätet hänvisar i sin redogörelse av miljön till en historik och en vision, vilket bedömargruppen inte anser är tillräckligt för att göra någon annan bedömning än att forskarutbildningsmiljön är av låg kvalitet. Bedömargruppen anser att intervjuerna visar att situationen är en mycket temporär lösning för den inskrivna doktoranden, men att forskningen inom ämnet i den aktuella miljön är i det närmaste obefintlig.

Förutsättningar

Inte tillfredsställande

Den sammanvägda bedömningen av bedömningsområdet Förutsättningar är att det inte är tillfredsställande. Det finns inget lärarkollegium med adekvat kompetens för handledning och forskarutbildningsmiljön är obefintlig. Knappt någon forskning sker inom ämnet för forskarutbildningen.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)