Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Kvalitetssäkringsarbete Bedömningsområde: Jämställdhet

Godkänt kvalitetssäkringsarbete
Publicerad: 2022-01-12
Lärosäte: Sophiahemmet högskola
Typ av examen: Lärosätesgranskning
Typ av granskning: Granskning av lärosätets kvalitetsarbete

Jämställdhet

Tillfredsställande.

Lärosätet arbetar tillfredsställande med att inom kurser och program, i framtagande av kursplaner, vid rekommendation av kurslitteratur, vid utformning av fallbeskrivningar samt i föreläsningar alltid beakta ett jämställdhetsperspektiv. Jämställdhetsmål kan dock tydligare integreras i kurserna.

Bedömargruppen identifierar följande styrka inom bedömningsområdet:

  • Lärosätet arbetar tillfredsställande med att beakta jämställdhet ur olika perspektiv.
Bedömargruppen identifierar följande utvecklingsområde inom bedömningsområdet:
  • Jämställdhet kan integreras tydligare i kursernas innehåll.

Bedömning av bedömningsgrund

Lärosätet säkerställer ett systematiskt arbete med att beakta jämställdhet i utbildningarnas innehåll, utformning och genomförande

Uppfylld.

Enligt lärosätets självvärdering utgår arbetet runt jämställdhet ur mål fem i Agenda 2030:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Jämställdhetsperspektiv ska alltid beaktas vid rekrytering av nya medarbetare och lärosätet har ett likabehandlingsråd. Lärosätets första likabehandlingsplan publicerades 2009, men lärosätet har uppmärksammat att det saknas en handlingsplan för likabehandling 2018. Det pågår ett arbete med att färdigställa en sådan. Lärosätet har utbildningar inom kvinnodominerande professioner och arbetar, i likhet med andra lärosäten med utbildningar inom dessa professioner, med att attrahera fler manliga studenter.

Vid platsbesök framkom att man inom kurser och program arbetar med att kursplaner, kurslitteratur, fallbeskrivningar samt föreläsningar alltid ska beakta jämställdhetsperspektivet bland annat när det gäller medicinska skillnader mellan män och kvinnor samt mäns våld mot kvinnor. Varje kurs innehåller genusmål, som bedömargruppen uppfattar inkluderar jämställdhetsmål. Vid platsbesök framkom att det är viktigt att tydligare knyta dessa till kursens lärandemål, det vill säga att de behöver integreras med kursens innehåll rent generellt i större utsträckning. Jämställdhet har inte beaktats i de första utbildningsrapporterna som ingår i kvalitetssäkringsarbetet, men detta har identifierats av lärosätet och kommer att åtgärdas. I styrdokumentet "Vägledning och rutin vid arbete med kursplaner vid Sophiahemmets Högskola" finns i checklistan för formulering av lärandemål en fråga som rör jämställdhet: "Tar målen hänsyn till frågor kopplade till jämställdhet?" samt under läraktiviteter finns följande formulering: "På vilket sätt inbjuder läraktiviteter till verksamhet som främjar jämställdhet mellan män och kvinnor". Även kursutvärderingar innehåller frågor kring jämställdhet.

Bedömargruppen anser att lärosätet arbetar tillfredsställande med att beakta jämställdhet i utbildningarnas innehåll, utformning och genomförande. Integration av kursmål kring jämställdhet kan utvecklas

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)