Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Samlat omdöme Kvalitetssäkring - forskning

Ifrågasatt
Publicerad: 2020-10-06
Lärosäte: Högskolan i Borås
Typ av examen: Lärosätesgranskning
Typ av granskning: Granskning av lärosätets kvalitetsarbete

Universitetskanslersämbetet (UKÄ) beslutar att ge Högskolan i Borås det samlade omdömet ifrågasatt kvalitetssäkringsarbete.

Lärosäten vars kvalitetssäkringsarbete avseende forskning fått det samlade omdömet ifrågasatt kvalitetssäkringsarbete uppfyller inte samtliga bedömningsområden som UKÄ tagit fram. Dessa utgår från de krav som ställs i högskolelagen (1992:1434) och högskoleförordningen (1993:100) samt från de internationella riktlinjer för forskning som formuleras i Europeiska stadgan för forskare och Riktlinjer för rekrytering av forskare samt det nationella ramverk för kvalitetssäkring av forskning som utarbetats av Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF). Bristerna är av sådan omfattning att bedömargruppens uppfattning är att lärosätet inte kan åtgärda dessa inom två år.

Högskolan i Borås kommer därför att genomgå en ny fullständig granskning av lärosätets kvalitetssäkringsarbete avseende forskning tidigast två år efter UKÄ:s beslut det vill säga inom den ordinarie granskningscykel som börjar 2023. UKÄ kommer att tillsätta en bedömargrupp som kommer att granska lärosätets kvalitetssäkringsarbete avseende forskning. Om granskningen leder till ett positivt omdöme från bedömargruppen godkänns Högskolan i Borås kvalitetssäkringsarbete avseende forskning i sin helhet av UKÄ. Om Högskolan i Borås kvalitetssäkringsarbete avseende forskning fortfarande ifrågasätts efter den förnyade granskningen innebär detta att en uppföljning görs efter en tid som UKÄ och Högskolan i Borås kommer överens om.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)