Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Läkarexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande
Publicerad: 2020-11-03
Lärosäte: Umeå universitet
Ämne: Läkarexamen
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är användbar och förbereder studenter för ett föränderligt arbetsliv.

Bedömargruppen anser att utbildningen är användbar samt att den förbereder studenterna för ett föränderligt arbetsliv. I ansökan beskrivs att programmet genomförs i samverkan med Umeå universitets viktigaste externa samarbetspartners: Region Västerbotten, Region Norrbotten, Region Västernorrland samt Region Jämtland-Härjedalen. Samverkan kring utbildningen sker genom ömsesidig representation inom samtliga nivåer allt från Programrådet för läkarprogrammet upp till Fakultetsmänden och Norrlands universitetssjukvårdsstyrelse.

En betydande del av utbildningen utförs inom regionerna med lärare som är regionanställda eller med förenad anställning. Detta medför att studenterna under dessa år är i kontakt med och får kännedom om presumtiva framtida arbetsgivare. I samverkan med regionerna sker också en fortlöpande ömsesidig utvärdering; ansvarig handledare bedömer studenten och studenten bedömer kliniken. Sistnämnda sammanställs centralt och återkopplas såväl till respektive verksamhetschef som till ansvarig kurssamordnare och utgör en del av det kontinuerliga kvalitetssäkringssystemet. Denna ömsesidiga utvärdering kommer ske i ett nyutvecklat IT-system, Praxia, för administrering av ViL platser och utlokalisering.

Vid intervjun stärks bilden av ett väl etablerat och aktivt samarbete mellan programmet och regionerna där arbetsinsatser inom undervisning och handledning är prioriterade och studenter ses och bemöts som framtida kollegor.

Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Programmet har en bred och djup samverkan inom hälso-och sjukvården samt det medicinska forskarsamhället. I ansökan framkommer inte på samma tydliga sätt samverkan med andra hälsofrämjande aktörer inom samhället, exempelvis kommunal vård och omsorg och privata vårdgivare samt exempelvis myndigheter och industri.

Digitalisering och IT bedöms få en ökad betydelse inom samverkan framgent och inom detta område innehar programmet snart en 10 år lång brukarerfarenhet sedan decentraliseringen med fyra studieorter startade 2011.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)