Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Samlat omdöme Sjuksköterskeexamen

Hög kvalitet
Publicerad: 2022-10-31
Lärosäte: Göteborgs universitet
Ämne: Tema Sjuksköterskeutbildning
Typ av granskning: Tematisk utvärdering

Bedömningsområde: Förutsättningar

Utvärderingsfråga 1a. Hur arbetar lärosätet med att skapa goda förutsättningar för studenterna att uppnå färdighet och förmåga genom att säkra lärarförsörjning?

Rekommendationer:

- Lärosätet bör utveckla en strategi för att långsiktigt säkerställa kompetensförsörjningen.

- Lärosätet kan fortsätta arbeta med kompetensförsörjning och säkerställa akademiska miljöer i den kliniska verksamheten genom fler möjligheter till kombinerade uppdrag.

- Lärosätet kan ta hjälp av studentresurser vid övningar i kliniska färdighetsmoment.

Utvärderingsfråga 1b. Hur arbetar lärosätet med att skapa goda förutsättningar för studenterna att uppnå färdighet och förmåga genom att säkra handledarutbildning för handledare i klinisk verksamhet?

Rekommendationer:

- Lärosätet bör i samverkan med den kliniska verksamheten genomföra riktade insatser för kliniskt verksamma sjuksköterskor som saknar handledarutbildning.

- Lärosätet kan fortsätta med de gemensamma handledarträffarna, där lärosätet och kliniska verksamheter tillsammans utvecklar peer learning i den kliniska verksamheten.

Utvärderingsfråga 1c. Hur arbetar lärosätet med att skapa goda förutsättningar för studenterna att uppnå färdighet och förmåga genom att säkra kliniska placeringar?

Rekommendationer:

- Lärosätet bör i samverkan med vårdverksamheterna utveckla en långsiktig plan för att säkerställa antalet och kvaliteten på kliniska placeringar.

- Lärosätet kan förtydliga avtalet med regionen och kommunerna, för att säkerställa kliniska placeringar inom nya vårdsammanhang till följd av hälso- och sjukvårdens förändring.

Bedömningsområde: Utformning, genomförande och resultat

Utvärderingsfråga 2. Hur arbetar lärosätet med att utforma och genomföra sjuksköterskeutbildningen så att studenterna kan visa färdighet och förmåga att självständigt och i samverkan med patienten och närstående identifiera vårdbehov, upprätta omvårdnadsplan samt ge vård och behandling?

Rekommendationer:

- Lärosätet kan utveckla samarbetet med de kliniska verksamheterna genom kliniska seminarier.

Utvärderingsfråga 3. Hur arbetar lärosätet med att utforma och genomföra sjuksköterskeutbildningen så att studenterna kan visa förmåga till lagarbete och samverkan med andra yrkesgrupper?

Rekommendationer:

- Lärosätet kan öka det interprofessionella lärandet inom primärvården, där kommunerna ingår.

-

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)