Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Samlat omdöme Sjuksköterskeexamen

Hög kvalitet
Publicerad: 2022-10-31
Lärosäte: Högskolan Kristianstad
Ämne: Tema Sjuksköterskeutbildning
Typ av granskning: Tematisk utvärdering

Bedömningsområde: Förutsättningar

Utvärderingsfråga 1a. Hur arbetar lärosätet med att skapa goda förutsättningar för studenterna att uppnå färdighet och förmåga genom att säkra lärarförsörjning?

Rekommendationer:

- Lärosätet bör utveckla ett systematiskt arbetssätt för att säkerställa uppföljningen av den pedagogiska kompetensen och att den pedagogiska utbildningen ger genomslag i god kvalitet i undervisningen.

- Lärosätet bör skapa en rutin för enskilda medarbetares kompetensutveckling inom sina egna specifika kunskapsområden, och följa upp den.

- Lärosätet kan fortsätta utveckla modeller för kompetensbyte, för att tillgodose olika spetskompetenser i samverkan med andra lärosäten.

- Lärosätet kan fortsätta att arbeta för att säkerställa personalens vetenskapliga kompetens, dvs. docenter och professorer med aktiv undervisningstid i grundutbildningen.

- Lärosätet kan fortsätta utveckla andelen medarbetare med kombinerade uppdrag mellan akademi och klinisk verksamhet för att säkerställa den aktuella kliniska och professionsrelaterade kompetensen långsiktigt.

Utvärderingsfråga 1b. Hur arbetar lärosätet med att skapa goda förutsättningar för studenterna att uppnå färdighet och förmåga genom att säkra handledarutbildning för handledare i klinisk verksamhet?

Rekommendationer:

- Lärosätet bör utvärdera den nuvarande fristående handledarkursen på grundnivå när det gäller marknadsföring, form, innehåll och genomströmning.

- Lärosätet bör utveckla avtal för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) som säkerställer att det finns handledare med handledarutbildning.

- Lärosätet bör skapa en plan för att öka samverkan med kommuner genom ett strukturerat avtal där krav på handledarutbildning ingår.

- Lärosätet kan fortsätta att utveckla en handledarkurs på avancerad nivå.

- Lärosätet kan lyfta in handledarkursen som obligatorisk vid introduktionsprogram till nyanställda sjuksköterskor och som en del i en karriärmodell.

Utvärderingsfråga 1c. Hur arbetar lärosätet med att skapa goda förutsättningar för studenterna att uppnå färdighet och förmåga genom att säkra kliniska placeringar?

Rekommendationer:

- Lärosätet bör fortsätta utveckla en utvärdering av VFU i samverkan med avnämare, t.ex. utifrån både studenters, handledares och chefers perspektiv.

- Lärosätet bör säkerställa samverkan i form av avtal med kommunala verksamheter.

- Lärosätet kan fortsätta att utveckla mötesstrukturer och informationskanaler i samverkan med verksamheterna.

Bedömningsområde: Utformning, genomförande och resultat

Utvärderingsfråga 2. Hur arbetar lärosätet med att utforma och genomföra sjuksköterskeutbildningen så att studenterna kan visa färdighet och förmåga att självständigt och i samverkan med patienten och närstående identifiera vårdbehov, upprätta omvårdnadsplan samt ge vård och behandling?

Rekommendationer:

- Lärosätet bör tydliggöra progressionen i lärandemålet för studenterna.

- Lärosätet bör utveckla rutiner och en handlingsplan för när måluppfyllelse inte bedöms vara möjligt.

- Lärosätet kan tydliggöra lärandemålet genom att formulera betygskriterier som är kända för studenterna under hela utbildningstiden.

- Lärosätet kan utveckla bedömningssamtalen under verksamhetsförlagd utbildning och se till att handledare och bedömande lärare konkretiserar omvårdnadsprocessen för studenterna.

Utvärderingsfråga 3. Hur arbetar lärosätet med att utforma och genomföra sjuksköterskeutbildningen så att studenterna kan visa förmåga till lagarbete och samverkan med andra yrkesgrupper?

Rekommendationer:

- Lärosätet bör tydliggöra lärandemålet och dess progression genom att formulera betygskriterier som är kända för studenterna under hela utbildningstiden.

- Lärosätet bör utveckla en handlingsplan över hur lärandeaktiviteter ska införas och följas upp, för att skapa förutsättningar för ett interprofessionellt lärande under hela utbildningstiden.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)