Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Samlat omdöme Sjuksköterskeexamen

Hög kvalitet
Publicerad: 2022-10-31
Lärosäte: Linnéuniversitetet
Ämne: Tema Sjuksköterskeutbildning
Typ av granskning: Tematisk utvärdering

Bedömningsområde: Förutsättningar

Utvärderingsfråga 1a. Hur arbetar lärosätet med att skapa goda förutsättningar för studenterna att uppnå färdighet och förmåga genom att säkra lärarförsörjning?

Rekommendationer:

- Lärosätet bör arbeta med att skapa förutsättningar i form av tid och ekonomiska resurser för vetenskaplig, professionell och pedagogisk utveckling.

- Lärosätet kan arbeta vidare med den strategi som lärosätet initierat för att skapa kombinerade uppdrag och utveckla karriärvägar för pedagogisk kompetens.

Utvärderingsfråga 1b. Hur arbetar lärosätet med att skapa goda förutsättningar för studenterna att uppnå färdighet och förmåga genom att säkra handledarutbildning för handledare i klinisk verksamhet?

Rekommendationer:

- Lärosätet kan utforma en plan för hur handledarutbildningen kan digitaliseras även på grundnivå och i samverkan med verksamheterna utveckla handledarutbildningarnas genomförande på olika sätt, för att utgå från verksamhetens förutsättningar.

- Lärosätet kan i samverkan med klinisk verksamhet fortsätta att utveckla möjligheter till kontinuerlig kompetensutveckling för de kliniska handledarna.

- Lärosätet kan arbeta med att utveckla lärandeaktiviteter och handledningsmodeller i VFU för att synliggöra och stärka teamets betydelse i vården.

Utvärderingsfråga 1c. Hur arbetar lärosätet med att skapa goda förutsättningar för studenterna att uppnå färdighet och förmåga genom att säkra kliniska placeringar?

Rekommendationer:

- Lärosätet bör kvalitetssäkra hur de fem olika campusen ska nå likvärdig kvalitet.

- Lärosätet kan utarbeta en strategi för att säkerställa VFU-placeringar med god kvalitet vid ökning av VFU inom kommunal vård och hemsjukvård.

Bedömningsområde: Utformning, genomförande och resultat

Utvärderingsfråga 2. Hur arbetar lärosätet med att utforma och genomföra sjuksköterskeutbildningen så att studenterna kan visa färdighet och förmåga att självständigt och i samverkan med patienten och närstående identifiera vårdbehov, upprätta omvårdnadsplan samt ge vård och behandling?

Rekommendationer:

- Lärosätet bör systematiskt utvärdera och kvalitetssäkra studenternas förutsättningar för lärandemodeller, lärandeaktiviteter och VFU-placeringar på olika campus.

- Lärosätet kan arbeta med att utveckla stödjande lärandeaktiviteter och handledningsmodeller för att studenterna ska möjliggöras progression och förståelse för sin roll som sjuksköterska.

- Lärosätet kan arbeta med att utveckla strukturen i programmet, så att teori tydligare används i klinisk utbildning och vice versa.

Utvärderingsfråga 3. Hur arbetar lärosätet med att utforma och genomföra sjuksköterskeutbildningen så att studenterna kan visa förmåga till lagarbete och samverkan med andra yrkesgrupper?

Rekommendationer:

- Lärosätet bör utveckla, presentera och systematiskt kvalitetssäkra strategier som omfattar samtliga campus när det gäller studenternas möjligheter till att träna samverkan med olika yrkesgrupper.

- Lärosätet kan öka samverkan med kommunerna för att skapa nya lärandeaktiviteter där studenterna kan träna samverkan med andra yrkesgrupper.

- Lärosätet kan utveckla och kvalitetssäkra lärandeaktiviteter under VFU som kräver samarbete med andra yrkesgrupper, eftersom det är skillnader mellan olika VFU-platser.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)