Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Samlat omdöme Sjuksköterskeexamen

Hög kvalitet
Publicerad: 2022-10-31
Lärosäte: Sophiahemmet högskola
Ämne: Tema Sjuksköterskeutbildning
Typ av granskning: Tematisk utvärdering

Bedömningsområde: Förutsättningar

Utvärderingsfråga 1a. Hur arbetar lärosätet med att skapa goda förutsättningar för studenterna att uppnå färdighet och förmåga genom att säkra lärarförsörjning?

Rekommendationer:

- Lärosätet bör fortsatt säkerställa en systematisk utvärdering av högskolepedagogisk kompetens och att den ger avtryck i undervisningen.

- Lärosätet kan skapa förutsättningar för vetenskaplig karriärutveckling för att uppnå målet om 60/40 lektorer/adjunkter.

- Lärosätet kan fortsatt utveckla kompetensförsörjningen genom att aktivt arbeta med respektive lärares meritportfölj.

- Lärosätet kan skapa en strategi för kombinerade uppdrag, dvs. att lärare arbetar en del av tiden inom klinisk verksamhet.

- Lärosätet kan tillsammans med vårdverksamhet, verka för fler adjungerade kliniska adjunkter inom kommunal vårdverksamhet.

Utvärderingsfråga 1b. Hur arbetar lärosätet med att skapa goda förutsättningar för studenterna att uppnå färdighet och förmåga genom att säkra handledarutbildning för handledare i klinisk verksamhet?

Rekommendationer:

- Lärosätet bör skapa en strategisk plan, i samverkan med vårdaktörer, för att säkerställa att majoriteten handledare har tillräcklig kompetens i handledning och dokumenterad meritering.

- Lärosätet bör i samverkan med vårdverksamheten säkerställa att studenternas lärandemål är kända i aktuell vårdverksamhet.

- Lärosätet kan se till att stepping stone-moduler är poänggrundade och meriterande i handledarutbildningen.

Utvärderingsfråga 1c. Hur arbetar lärosätet med att skapa goda förutsättningar för studenterna att uppnå färdighet och förmåga genom att säkra kliniska placeringar?

Rekommendationer:

- Lärosätet bör ytterligare utveckla och utvärdera samverkan – inklusive formella samverkansavtal – och kommunikation mellan lärosätet och de olika vårdverksamheterna, också på beslutsfattande nivå.

- Lärosätet kan verka för att vårdverksamheter med utbildningsansvar ser sjuksköterskeutbildning som en del i verksamheten.

Bedömningsområde: Utformning, genomförande och resultat

Utvärderingsfråga 2. Hur arbetar lärosätet med att utforma och genomföra sjuksköterskeutbildningen så att studenterna kan visa färdighet och förmåga att självständigt och i samverkan med patienten och närstående identifiera vårdbehov, upprätta omvårdnadsplan samt ge vård och behandling?

Rekommendationer:

- Lärosätet bör tydligare synliggöra för studenter hur målet uppfylls

Utvärderingsfråga 3. Hur arbetar lärosätet med att utforma och genomföra sjuksköterskeutbildningen så att studenterna kan visa förmåga till lagarbete och samverkan med andra yrkesgrupper?

Rekommendationer:

- Lärosätet bör göra lärandemålens bedömningskriterier kända bland studenterna.

- Lärosätet kan tillsammans med kliniska adjungerade adjunkter införa interprofessionella seminarier med andra studentgrupper i Stockholmsområdet under VFU.

- Lärosätet kan ge studenterna möjlighet till lagarbete och samverkan utöver VFU.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)