Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Samlat omdöme Sjuksköterskeexamen

Hög kvalitet
Publicerad: 2022-10-31
Lärosäte: Röda Korsets högskola
Ämne: Tema Sjuksköterskeutbildning
Typ av granskning: Tematisk utvärdering

Bedömningsområde: Förutsättningar

Utvärderingsfråga 1a. Hur arbetar lärosätet med att skapa goda förutsättningar för studenterna att uppnå färdighet och förmåga genom att säkra lärarförsörjning?

Rekommendationer:

- Lärosätet bör säkerställa att det finns vetenskaplig kompetens motsvarande docenter och professorer med aktiv tid i grundutbildningen.

- Lärosätet bör följa upp och utvärdera systematiskt lärarnas högskolepedagogiska utbildning, så att den får genomslag i utbildningens kvalitet

- Lärosätet kan utveckla en mer långsiktig kompetensförsörjningsplan, där pensionsavgångar identifieras tidigare i processen.

- Lärosätet kan öka andelen specialistutbildade sjuksköterskor vid rekryteringen, för att säkerställa att personalen har klinisk och professionsrelaterad kompetens.

- Lärosätet kan kartlägga om omfattningen av adjungerade kliniska adjunkter är tillräcklig, och utreda om deras kliniska och professionsrelaterade kompetens kan tas tillvara i andra delar av utbildningen än VFU.

- Lärosätet kan fortsätta att samverka om kompetensbyte med andra lärosäten, för att säkerställa kompetens långsiktigt.

Utvärderingsfråga 1b. Hur arbetar lärosätet med att skapa goda förutsättningar för studenterna att uppnå färdighet och förmåga genom att säkra handledarutbildning för handledare i klinisk verksamhet?

Rekommendationer:

- Lärosätet kan utvärdera den nuvarande handledarkursen på grundnivå avseende form, innehåll och fortsatt genomströmning.

- Lärosätet kan fortsätta utveckla en handledarkurs på avancerad nivå.

- Lärosätet kan utveckla en strategisk planering för att säkerställa att berörda medarbetare får kompetensutveckling i handledning.

- Lärosätet kan i samverkan med verksamheterna säkerställa att befintliga VFU-avtal omfattar att verksamheterna och lärosätet har en tydlig ansvarsfördelning för att utbilda handledare.

Utvärderingsfråga 1c. Hur arbetar lärosätet med att skapa goda förutsättningar för studenterna att uppnå färdighet och förmåga genom att säkra kliniska placeringar?

Rekommendationer:

- Lärosätet bör strategiskt planera tillsammans med kommunerna, för att skapa en lärandekultur under VFU.

- Lärosätet bör i samverkan med verksamheterna utveckla samverkansavtal om kliniska placeringar där det inte finns, särskilt inom kommunal verksamhet.

Bedömningsområde: Utformning, genomförande och resultat

Utvärderingsfråga 2. Hur arbetar lärosätet med att utforma och genomföra sjuksköterskeutbildningen så att studenterna kan visa färdighet och förmåga att självständigt och i samverkan med patienten och närstående identifiera vårdbehov, upprätta omvårdnadsplan samt ge vård och behandling?

Rekommendationer:

- Lärosätet bör tydliggöra lärandemålet genom att formulera betygskriterier som är kända för studenterna under hela utbildningstiden.

- Lärosätet bör tydliggöra och lyfta fram omvårdnadsprocessens faser samt koppla dem till moment med tydlig progression i programmet.

- Lärosätet bör fortsätta utveckla lärandeaktiviteter och examinationer i de teoretiska delarna som säkerställer måluppfyllelse utanför VFU

- Lärosätet kan utveckla lärandeaktiviteter och examinationer, så att samverkan med närstående framgår tydligare i utbildningen.

- Lärosätet kan utveckla bedömningssamtalen i VFU:n, samt se till att handledare och bedömande lärare lyfter fram och konkretiserar omvårdnadsprocessen.

Utvärderingsfråga 3. Hur arbetar lärosätet med att utforma och genomföra sjuksköterskeutbildningen så att studenterna kan visa förmåga till lagarbete och samverkan med andra yrkesgrupper?

Rekommendationer:

- Lärosätet bör utveckla en handlingsplan för att utveckla ytterligare lärandeaktiviteter, inklusive obligatoriska moment, samt beskriva hur de ska införas och följas upp.

- Lärosätet bör tydliggöra lärandemålet genom att formulera betygskriterier som är kända för studenterna under hela utbildningstiden.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)