Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Samlat omdöme Sjuksköterskeexamen

Hög kvalitet
Publicerad: 2022-10-31
Lärosäte: Umeå universitet
Ämne: Tema Sjuksköterskeutbildning
Typ av granskning: Tematisk utvärdering

Bedömningsområde: Förutsättningar

Utvärderingsfråga 1a. Hur arbetar lärosätet med att skapa goda förutsättningar för studenterna att uppnå färdighet och förmåga genom att säkra lärarförsörjning?

Rekommendationer:

- Lärosätet bör utveckla en strategi för att göra tjänster attraktiva och förtydliga vad kombinerade uppdrag vid anställningar innebär.

- Lärosätet bör säkerställa att nyanställda genomgår en pedagogisk utbildning inom en tidsram av 1–2 år vid anställning.

- Lärosätet kan utveckla en modell för pedagogisk utveckling.

Utvärderingsfråga 1b. Hur arbetar lärosätet med att skapa goda förutsättningar för studenterna att uppnå färdighet och förmåga genom att säkra handledarutbildning för handledare i klinisk verksamhet?

Rekommendationer:

- Lärosätet bör i samverkan med den kliniska verksamheten utveckla en struktur för genomförandet av handledning i den kliniska verksamheten som kan tillämpas inom olika vårdsammanhang.

- Lärosätet bör i samverkan med den kliniska verksamheten genomföra riktade insatser för kliniskt verksamma sjuksköterskor som saknar sin handledarutbildning eller behöver uppdatera sina kunskaper.

- Lärosätet kan fortsätta utveckla en digital version av handledarutbildningen.

Utvärderingsfråga 1c. Hur arbetar lärosätet med att skapa goda förutsättningar för studenterna att uppnå färdighet och förmåga genom att säkra kliniska placeringar?

Rekommendationer:

- Lärosätet bör i samverkan med vårdverksamheten utveckla en långsiktig plan för att säkerställa antalet kliniska placeringar inom olika kliniska verksamheter.

- Lärosätet kan förtydliga avtalet med regionen och kommunerna, för att säkerställa kliniska placeringar inom nya vårdsammanhang.

Bedömningsområde: Utformning, genomförande och resultat

Utvärderingsfråga 2. Hur arbetar lärosätet med att utforma och genomföra sjuksköterskeutbildningen så att studenterna kan visa färdighet och förmåga att självständigt och i samverkan med patienten och närstående identifiera vårdbehov, upprätta omvårdnadsplan samt ge vård och behandling?

Rekommendation:

- Lärosätet kan utveckla fler träningstillfällen för praktiska moment och fler möjligheter att träna specifika scenarier, samt möjligheter för studenter att träna utan lärare.

Utvärderingsfråga 3. Hur arbetar lärosätet med att utforma och genomföra sjuksköterskeutbildningen så att studenterna kan visa förmåga till lagarbete och samverkan med andra yrkesgrupper?

Rekommendation:

- Lärosätet kan utveckla en modell där studenterna kan delta i undervisningen och undervisa mellan terminer och yrkesgrupper.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)