Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Samlat omdöme religionsvetenskap och teologi - magister

Publicerad: 2022-06-13
Typ av examen: Magisterexamen
Ämne: Stiftelsen Sankt Ignatios - religionsvetenskap och teologi
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Sammanfattningsvis är vår bedömning att Stiftelsen Sankt Ignatios (SI) i dagsläget inte uppfyller samtliga krav för att utfärda magisterexamen i religionsvetenskap och teologi.

Den sammanvägda bedömningen är att bedömningsområdet förutsättningar inte är tillfredsställande då bedömningsgrunderna huvudområdet, personal, utbildningsmiljön och resurser bedöms som inte tillfredsställande. Ansökan har tydliga brister avseende huvudområdets avgränsning, omfattning och innehåll, möjligheter till fördjupad kännedom inom huvudområdet, den vetenskapliga miljön inom huvudområdet och sambandet mellan forskning och utbildning samt de redovisade lärar- och biblioteksresurserna i anslutning till huvudområdet.

Bedömningsområdet utformning, genomförande och resultat bedöms vara inte tillfredsställande. Det finns utbildningsplan och kursplaner för hela utbildningen men utformningen av dessa är inte tillfredsställande i alla viktiga avseenden. Bedömargruppen anser att de många målskrivningarna i utbildningsplanen skapar oklarhet i hur målen ska tolkas. I utbildningsplaner och kursplaner finns sammantaget en stark betoning på de tre inriktningarna på avancerad nivå (Ös, IRE och RPD), vilket inte ger en bredd som svarar mot huvudområdet religionsvetenskap och teologi. Det finns goda ambitioner med jämställdhetsarbetet men det finns i dagsläget för få konkreta avtryck i utbildningen av detta.

Bedömningsområdet arbetsliv och samverkan bedöms vara inte tillfredsställande. De förhållandevis knappa beskrivningarna avseende efterfrågan och behov vad gäller utbildningen som yrkesförberedande eller som vidareutbildning ger inte en tillfredsställande bild av i vilken omfattning utbildningarna svarar upp mot tänkta syften. Som förberedelse till forskarutbildning i religionsvetenskap och teologi är utbildningen relativ smal och har svårt att konkurrera jämfört med utbildningar andra lärosäten.

Studentperspektivet bedöms vara tillfredsställande. Utbildningen verkar för att studenterna tar en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande. Utbildningens upplägg och studenternas bakgrund innebär dock utmaningar för ett väl fungerande studentinflytande i praktiken.

Mot bakgrund av ovanstående föreslår vi att Universitetskanslersämbetet föreslår regeringen att inte ge Stiftelsen Sankt Ignatios tillstånd att utfärda magisterexamen i religionsvetenskap och teologi.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)