Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Förskollärarexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2019-04-15
Lärosäte: Högskolan Dalarna
Ämne: Förskollärarexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Bedömargruppen bedömer att det i självvärderingen och vid intervjuerna framkommer argument för att lärosätet säkerställer att studenterna får beredskap att hantera förändringar i arbetslivet. Det sker exempelvis genom att studenterna uppmärksammas på hur det pågående arbetet med en ny läroplan för förskolan speglar de förändringar som sker i förskoleverksamheten.

Lärosätet samverkar med det omgivande samhället genom Pedagogiskt utvecklingscentrum Dalarna, som är lärosätets och skolhuvudmännens gemensamma regionala organ för forskning, skolutveckling och lärarutbildning. Här finns aktiviteter och arenor som är skapade för samverkan och samarbete, till exempel verksamhetsförlagd utbildning, forskningscirklar, alumnverksamhet, magisterutbildning, uppdragsforskning respektive uppdragsutveckling och forskarskolor. Bedömargruppen vill särskilt lyfta styrkan att lärosätet på ett medvetet sätt har uppmärksammat frågan om hur man kan fånga upp aktuella skeenden inom förskolans område. Lärosätet ser också detta som ett framtida utvecklingsområde för utbildningen. Ytterligare en styrka är lärosätets webbaserade undervisningsformer, som uppskattas av alumner.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Det framgår av självvärderingen och intervjuerna att lärosätet säkerställer studenternas beredskap att hantera förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället, framför allt genom det regionala organet Pedagogiskt utvecklingscentrum Dalarna. Bedömargruppen vill särskilt lyfta styrkan att lärosätet på ett medvetet sätt har uppmärksammat frågan om hur man kan fånga upp aktuella skeenden inom förskolans område. Lärosätet ser också detta som ett framtida utvecklingsområde för utbildningen. Ytterligare en styrka är lärosätets webbaserade undervisningsformer, som uppskattas av alumner.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)