Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Förskollärarexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2019-04-15
Lärosäte: Högskolan i Borås
Ämne: Förskollärarexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

I självvärderingen framkommer att det finns goda kontakter mellan lärosätet och kringliggande kommuner samt fristående förskolor. Samverkan sker via programråd, verksamhetsförlagd utbildning, mentorsverksamhet och alumnverksamhet. Lärosätets exempel på diskussioner i programrådet tyder på en god dialog med verksamhetsföreträdare. Det finns dessutom möjligheter till studier utomlands inom den utbildningsvetenskapliga kärnan i termin fem, och möjlighet att genomföra det självständiga arbetet utomlands.

Lärosätets beskrivning av hur studenterna förbereds för förändringar i arbetslivet är något vag. Samtidigt återkommer sådana frågor som ofta diskuteras i arbetslivet som nya eller förändrade utmaningar - exempelvis ledarskap och digitalisering - kontinuerligt i beskrivningen av utbildningen. Därför kan utbildningen ur det perspektivet sägas ge en god förberedelse för förändringar i arbetslivet.

Ett gott exempel på en tydlig arbetslivserfarenhet är att studenter har bjudits in till ett möte med politikerna i Borås stads förskolenämnd. Där har studenterna haft möjlighet att framföra sina åsikter för att påverka samhällets förskoleverksamhet och dess kvalitet. Ett utvecklingsområde som lärosätet själva har uppmärksammat är att vidareutveckla kontakterna med alumner för att få en djupare förståelse för utbildningens relevans för yrkesutövandet. Detta vill bedömargruppen uppmuntra.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Måluppfyllelsen inom bedömningsområdet Arbetsliv och samverkan bedöms sammantaget vara tillfredsställande. Bedömargruppen vill särskilt betona det goda kontaktnät som finns mellan lärosätet, kommuner och fristående förskolor. Bedömargruppen vill också lyfta fram att lärosätet har uppmärksammat att det behövs ytterligare kontakter med alumner för att utveckla utbildningen.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)