Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Förskollärarexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2019-04-15
Lärosäte: Mittuniversitetet
Ämne: Förskollärarexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Det framgår av självvärderingen att lärosätet har gjort en mängd olika satsningar som gör att studenterna möter och samverkar med det omgivande samhället. Via satsningarna får studenterna möjlighet att ta del av och interagera med olika verksamheter som ger dem en variation av erfarenheter om arbetslivet. Därmed får studenterna också möjlighet att möta förändringar i arbetslivet. Lärarutbildningen har bland annat utvecklat en systematisk och långsiktig samverkan med regionens skolor, fritidshem och förskolor samt med det regionala utvecklingsnätverket (RUN). RUN bidrar med systematisk hantering och samordning av de utbildnings- och kompetenssatsningar som skolhuvudmännen efterfrågar. Det framgår också av självvärderingen att lärosätet i olika kurser bjuder in gästlärare från arbetslivet, och att studenterna besöker aktörer i omgivningen såsom museer.

Modellen med övningsförskoleområden öppnar för flexibla lösningar för den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU), speciellt för distansutbildningen och för studenter i glesbygdsområden. Det finns också möjlighet att göra VFU utomlands. Lärosätet utvärderar för närvarande övningsförskoleprojektet och kommer att revidera det. Nästan alla studenter inom förskollärarutbildningen placeras på en övningsförskola, vilket betyder att studenterna möter handledare där majoriteten har handledarutbildning. Lärosätet har hittills utbildat 1 600 handledare och målet är att alla handledare ska ha denna utbildning. Övningsförskolemodellen bidrar enligt lärosätet också till att studenter kan byta förskoleplacering under sin VFU. Därmed kan man tillgodose studenternas intressen, vilket gynnar både kunskapsutvecklingen och beredskapen för yrkeslivet.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Utbildningen är utformad och genomförs så att den är användbar och utvecklar studenternas beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Det framgår av självvärderingen att lärosätet har gjort en mängd olika satsningar som gör att studenterna möter och samverkar med det omgivande samhället.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)