Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Förskollärarexamen Bedömningsområde: Studentperspektiv

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2019-04-15
Lärosäte: Mittuniversitetet
Ämne: Förskollärarexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Studentperspektiv

Studenten ges möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Studentrepresentanter bereds plats i alla förskollärarutbildningens beslutande och beredande organ. Ett utvecklingsområde är dock att öka studentrepresentationen i dessa organ. Lärosätet hävdar att det är svårt att rekrytera studenter, och som åtgärd informerar studentkårsrepresentanten och programansvarig studenterna vid varje läsårsupptakt. Lärosätet skickar också ut e-post i samarbete med studentkåren. Geografisk distans är en faktor som bidrar till svårigheterna att rekrytera representanter. Vidare har lärosätet haft svårt att nå ut med information till studenterna så att de får möjlighet att utöva sitt inflytande. Därför arbetar lärosätet med nya sätt att informera studenterna, och har därigenom hittat fler tillfällen än tidigare att informera om de möjligheter till inflytande som finns. Enligt självvärderingen har detta har gett resultat eftersom fler representationsplatser nu har börjat fyllas.

Studenternas perspektiv lyfts fram genom kursvärderingar och reflektionsutvärderingar. Ett exempel som visar att lärosätet lyssnar på studenterna är den temadag om jämställdhet som lärosätet genomförde hösten 2018. Förslaget uttrycktes via en kursvärdering. Andra exempel på uppföljnings- och utvärderingssystem där studenterna har inflytande är det så kallade nöjd student-indexet och alumnuppföljningar.

Studentperspektiv

Tillfredsställande

Studentrepresentanter bereds plats i alla förskollärarutbildningens beslutande och beredande organ. Ett utvecklingsområde är dock att öka studentrepresentationen i dessa organ. Det har varit svårt att rekrytera studenter till platserna, och lärosätet arbetar därför med nya sätt att informera studenterna. Lärosätet arbetar också med att informera om de möjligheter till inflytande som finns vid fler tillfällen än tidigare.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)