Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Grundlärarexamen, inriktning fritidshem Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2019-04-15
Lärosäte: Högskolan Kristianstad
Ämne: Grundlärarexamen I
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Utbildningen är utformad och genomförs så att den är användbar och utvecklar studenternas beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Relevant, formaliserad samverkan sker med verksamheter inom det fritidspedagogiska området, till exempel genom gemensamma träffar för handledare och studenter. I självvärderingen beskriver lärosätet olika initiativ som främjar samverkan med det omgivande samhället, bland annat den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU), inspirationsdagar, yrkesrelaterad forskning och alumnverksamhet. Lärosätet bjuder in VFU-handledare till handledardagar som genomförs tillsammans med studenterna, vilket bedömargruppen ser som ett gott exempel på samverkan mellan akademin och arbetslivet. Vidare genomförs även inspirationsdagar för alumner, studenter och lärare för att främja erfarenhetsutbyte och för att utveckla studenternas beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Samverkansprojekt mellan olika utbildningar bedrivs som temaarbete, vilket bedömargruppen ser som ett bra initiativ.

Utifrån underlagen anser bedömargruppen att lärosätet främjar en god samverkan mellan lärosätet och VFU-handledare. Det sker exempelvis genom att handledarna har möjlighet att delta när studenterna presenterar sina självständiga arbeten, och genom de gemensamma handledardagar som genomförs i lärosätets regi. Representanter från fritidshemsverksamheten finns i programrådet, vilket också är positivt för att stärka samverkan mellan akademin och arbetslivet. För närvarande finns ingen central alumnverksamhet, men alumnverksamheten lever kvar i enskilda årskullar. Bedömargruppen ser detta som något för lärosätet att arbeta vidare med, och lärosätet har också uppmärksammat detta som ett utvecklingsområde.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Bedömningsområdet ses som tillfredsställande. Bedömargruppen vill särskilt lyfta fram de olika aktiviteter som studenterna erbjuds för att kunna möta det föränderliga arbetslivet, exempelvis inspirationsdagar där alumner, lärare och studenter medverkar. Bedömargruppen noterar också det samarbete mellan skolor och akademi som lärosätet lyfter fram som positivt för att främja samverkan med det omgivande samhället och för att ytterligare stärka utbildningens användbarhet.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)