Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Samlat omdöme Grundlärarexamen, inriktning förskoleklass och årskurs 1-3

Hög kvalitet
Publicerad: 2019-04-15
Lärosäte: Högskolan Väst
Ämne: Grundlärarexamen II
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Universitetskanslersämbetet instämmer i bedömargruppens ställningstagande.

Sammantaget visar underlagen att utbildningen håller hög kvalitet.

Bedömningsområdet Förutsättningar:

Den sammanlagda vetenskapliga, professionsrelaterade och pedagogiska kompetensen bedöms stå i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande på kort och lång sikt. Bedömargruppen vill ändå betona vikten av att lärosätet fortsätter de satsningar som har påbörjats för att öka professionskompetensen genom fler lärare med lärarerfarenhet från förskoleklass och årskurs 1-3. Undervisningen bedrivs i en vetenskaplig och professionsinriktad miljö. Genom inriktningen mot arbetsintegrerat lärande finns en grund för att bedriva framför allt praktiknära forskning, och lärare och studenter befinner sig i en forskande miljö. Det framkom i studentintervjuerna att studenterna ser behov av mer forskningsinslag i form av exempelvis läsning av vetenskapliga artiklar för att underlätta övergången mellan studier på grundnivå och avancerad nivå. Detta är ett exempel på vikten av att studenterna under hela utbildningen får delta i en forskande kontext. Bedömargruppen ser detta som ett fortsatt utvecklingsområde för inriktningen förskoleklass och årskurs 1-3.

Bedömningsområdet Utformning, genomförande och resultat:

Lärosätet redovisar tydligt och konkret hur utbildningen är organiserad i lärandemål, innehåll, aktiviteter och examination för att säkra studenternas ämneskunskaper. Av självvärderingen framgår att studenterna möter vetenskapsteori samt kvalitativa och kvantitativa forskningsmetoder under hela utbildningen. Bedömargruppen ser dock ett behov av att undervisningen konkretiserar relationen mellan vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Självvärderingen visar att lärandemål, innehåll, aktiviteter och examination stöder att studenterna vid examen visar fördjupad förmåga att kritiskt och självständigt tillvarata, systematisera och reflektera över egna och andras erfarenheter samt över relevanta forskningsresultat. Lärandeinnehåll som ger studenterna de färdigheter och förmågor som detta examensmål syftar till återfinns både i campusförlagda och verksamhetsförlagda kurser. Detsamma gäller i ännu högre grad för studenternas förmåga att tillämpa didaktik och ämnesdidaktik, samt förmåga att självständigt och tillsammans med andra planera, genomföra, utvärdera och utveckla undervisning. Förmågan att göra bedömningar utifrån vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter tränas och examineras vid en rad olika tillfällen under utbildningen. Som ett utvecklingsområde vill bedömargruppen lyfta fram att utbildningen även bör behandla barns rättigheter som ett särskilt undervisningsområde. En styrka i lärosätets beskrivning av jämställdhetsarbetet är att det genomförs på ett genomgripande sätt på flera nivåer. Lärosätet har ett tydligt kvalitetssäkringssystem som innefattar kvalitetsarbete både på program- och kursnivå. En styrka i systemet är att det involverar lärargruppen på ett tydligt sätt. En svaghet i systemet, som behöver åtgärdas, är studenternas möjlighet till inflytande. Lärosätet verkar för att studenterna genomför utbildningen inom den planerade tiden. Detta sker genom att lärosätet på olika sätt stöder studenterna genom riktade stödinsatser.

Bedömningsområdet Studentperspektiv:

Lärosätet ger studenterna möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande. Detta sker genom formella och informella forum. Bedömargruppen vill dock peka på vikten av att möjliggöra för studenterna att lämna fritextsvar i kursvärderingarna. Bedömargruppen vill också understryka att studenterna ska ha möjlighet till representation i alla beslutande och beredande organ.

Bedömningsområdet Arbetsliv och samverkan:

Lärosätet visar flera goda exempel på samverkan med det omgivande samhället. Lärosätets profil mot ett arbetsintegrerat lärande fungerar som ett nav där samverkan är en utgångspunkt. Som ett gott exempel på samverkan vill bedömargruppen lyfta fram den välutvecklade organisationen för verksamhetsförlagd utbildning.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)