Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Maskinkonstruktion - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2019-04-09
Lärosäte: Lunds universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Produktionsteknik, arbetsvetenskap och ergonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på ett sådant sätt att den är användbar och utvecklar doktorandernas beredskap att möta förändringar i arbetslivet såväl inom som utanför akademin.

Av självvärderingen framgår att det finns stora kontaktytor mellan utbildningen och industrin. Det är tydligt att doktorander arbetar i samverkan med industrin. Det framgår även av självvärderingen att forskningsprojekten använder sig av fallstudier och intervjuer i industrin. Det finns stöd i publikationslistan för att flera publikationer är baserade på deltagande av företag, vilket är ett tecken på industrianknytning i forskningen.

Flera anställda på institutionen har varit anställda i företag och det finns en god informell kontakt mellan forskargruppen och alumner från forskarutbildningen som gått vidare till externa anställningar. Bedömargruppen menar att förutsättningar för en god alumnverksamhet finns men att den i dag inte är systematisk, vilket är en möjlig förbättringsåtgärd.

Bedömargruppen saknar även en systematisk uppföljning av samverkan med näringslivet i den individuella studieplanen, vilket identifieras som ett möjligt utvecklingsområde. Det anges i självvärderingen att studenterna som avser fortsätta inom akademin deltar i ansökningar om finansiering. Intervjun bekräftar att så sker i vissa fall, men inte alltid. Detta är däremot inte angivet i den individuella studieplanen, vilket är en brist som också erkänns av lärosätet.

I självvärderingen uppges det vara obligatoriskt med undervisning kopplat till forskarutbildningen. Det är bedömargruppens uppfattning att erfarenhet i undervisning är meriterande för en fortsatt akademisk karriär. Doktorander uppges delta i grundutbildningskurser till en omfattning av cirka 15-20 procent av tjänsten, enligt självvärderingen. Bedömargruppen menar att undervisning även är en bra förberedelse för fortsatt arbete i näringslivet, bland annat genom förvärvad pedagogisk skicklighet. Det anges i självvärderingen att doktorander erbjuds deltagande i industriella mässor och det bekräftas vid intervjuerna att detta är vanligt förekommande. Doktorander deltar i internationella konferenser, vilket framgår av publikationslistan.

Utifrån underlagen är det bedömargruppens uppfattning att utbildningen är utformad och genomförs på ett sådant sätt att den är användbar, och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet både inom och utanför akademin.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Bedömargruppen anser att utbildningen är utformad och genomförs på ett sådant sätt att den är användbar och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet både inom och utanför akademin. Ett identifierat utvecklingsområde är ett systematiskt arbete med alumnverksamhet.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)