Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Maskinkonstruktion - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktorandperspektiv

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2019-04-09
Lärosäte: Lunds universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Produktionsteknik, arbetsvetenskap och ergonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktorandperspektiv

Doktoranden ges möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Enligt självvärderingen är doktorander representerade i alla organ som har formellt ansvar för forskarutbildningen. Detta sägs möjliggöra att deras åsikter och synpunkter kan föras fram och att doktorander får ta del av information som berör utbildningen.

Av självvärderingen framgår också att doktorander på individnivå har möjlighet till stort inflytande över hur den egna forskarutbildningen ska utformas, vilket bekräftas vid intervjuerna. Detta sker i dialog med handledaren och dokumenteras i den individuella studieplanen. Dessutom har doktorander möjligheten att ge återkoppling på och utvärdera forskarutbildningskurserna, vilket intervjuerna bekräftar sker på vissa av kurserna. Självvärderingen presenterar också ett viktigt moment för doktoranders återkoppling till utbildningsmiljön i form av det doktorandforum som sammankallas två gånger per termin. Frågor från doktorandforumet vidarebefordras till ett handledarforum, där olika frågor om handledning och forskarutbildning diskuteras gemensamt av alla handledare. Generellt uppfattar bedömargruppen det som ett bra moment, men en farhåga är att med ett litet antal doktorander i forskarutbildningsämnet, så kan inte anonymiteten säkerställas.

Utbildningen säkerställer en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö för doktoranderna.

Av självvärderingen framgår att doktorander omfattas av lärosätets arbetsmiljöpolicy. Ett antal olika aktiviteter för att informera doktorander om deras rättigheter och skapa en transparent struktur redovisas. Vidare framgår att den fysiska arbetsmiljön är individuellt anpassad så långt det är möjligt efter den enskildes önskemål. Av självvärderingen framgår att arbetsmiljön för doktorander följs upp under hösten 2018 genom en enkät, vilket bekräftas av intervjun. En farhåga är att med en liten omfattning på forskarutbildningen, så blir anonymiteten ifrågasatt.

Doktorandperspektiv

Tillfredsställande

Bedömargruppen anser att doktorander får möjlighet att påverka utbildningen genom representation i olika organ. Det finns stora möjligheter att individuellt påverka sin utbildning så som den är utformad. Men eftersom doktorandgruppen är liten finns det en risk att anonymiteten i återkopplingen från doktorander uteblir. Bedömargruppen menar vidare att lärosätet har fungerande rutiner för att säkerställa en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö för doktorander.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)