Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Litteraturvetenskap - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktorandperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2019-03-12
Lärosäte: Umeå universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Litteraturvetenskap
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktorandperspektiv

Doktoranden ges möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Doktoranderna förefaller ha stora möjligheter att delta i utvecklingsarbetet inom ämnet, och då inte bara vad gäller aspekter som omedelbart berör deras egen utbildning och arbetssituation. Snarare framhålls att doktoranderna också har möjlighet att aktivt bidra till diskussionen om kurs- och programutveckling generellt inom ämnet. Doktorander är representerade i samtliga råd som bereder frågor rörande forskarutbildningen, och vid institutionen sitter en doktorandrepresentant med i det så kallade Forskarrådet, där forskarutbildningen utgör en stående punkt.

Doktorandfrågor är även stående punkt vid månatliga arbetsplatsmöten och de årliga planeringsdagarna (Mary Larsson-dagarna). Dessa planeringsdagars roll framhävs i självvärderingen och i intervjuerna som viktiga forum för information, planering och erfarenhetsutbyte i vilka doktoranderna är i hög grad aktiva, även med idéer gällande grundutbildningen. Här utvärderas också de obligatoriska kurserna. Under dessa dagar har doktoranderna även möjlighet att påverka utformandet av de obligatoriska kurserna inom doktorandutbildningen. Doktorander har vidare varit med och påverkat forskningshalvdagar och gett förslag till en ämnesöverskridande fakultetskurs.

Som nämnts har doktoranderna också medarbetarsamtal.

I övrigt ser möjligheterna till återkoppling något olika ut beroende på vilken forskarskola doktoranden tillhör: Humanistiska fakultetens forskarskola har protokollförda referensgrupper, medan Genusforskarskolan i stället har individuella utvecklingssamtal med forskarskolans koordinator. Doktoranderna vid forskarskolan inom det utbildningsvetenskapliga området möts i stället i årliga träffar med sina handledare. Detta verkar ge goda möjligheter till återkoppling.

Det framstår utifrån självvärderingen som att doktoranderna tillåts och uppmuntras att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Utbildningen säkerställer en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö för doktoranden.

Självvärderingen berör utförligt det arbetsmiljöarbete som bedrivs och som omedelbart berör doktoranderna. Här präglas framställningen av en lovvärd konkretion, och det är uppenbart att man har väl upparbetade rutiner och strukturer för att säkerställa en god arbetsmiljö. Enkäter och utvärderingar tyder på upplevelser av stress, och sjukfrånvaron bland doktoranderna är förhållandevis hög vid lärosätet och fakulteten. Den centrala medarbetarundersökning som genomfördes 2014 visade att doktoranderna var den minst nöjda gruppen anställda, men en ny undersökning från 2018 visar att arbetsmiljön har förbättrats. Fakulteten arbetar också med att tillsammans med företagshälsovården ta fram underlag för att genomföra förbättringar. De flesta doktorander arbetar på plats i miljön men i undantagsfall används Skype.

Självvärderingen och intervjuerna visar att doktoranderna är delaktiga i ämnets verksamhet som helhet men att ytterligare uppmärksamhet på deras arbetssituation och hälsa kommer att behövas, med stöd i de förslag på åtgärder som väntas från företagshälsovårdens pågående undersökning.

Arbetet med de individuella studieplanerna bedrivs på ett genomtänkt och strukturerat sätt, och med tanke på att det rör sig om ganska omfattande dokument är det viktigt att doktoranderna blir medvetna om planernas funktion. Bedömargruppen är dock tveksam till upplägget att i studieplanerna besvara frågan huruvida handledningen fungerar väl med ett enkelt ja eller nej.

Doktorandperspektiv

Tillfredsställande

Doktoranderna vid lärosätet förefaller ha goda möjligheter att påverka sin utbildning och kommunicera med ledningen och övriga kolleger. Ämnesmiljön präglas av återkommande forum och tillfällen för möten och återkoppling. Självvärderingen genomsyras av en välgörande öppenhet kring vad som kan och bör utvecklas vidare. Stress och sjukskrivningar kräver dock, anser bedömarna, fortsatt uppmärksamhet på doktorandernas arbetssituation och hälsa.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)