Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Civilingenjörsexamen Bedömningsområde: Utformning, genomförande och resultat

Tillfredsställande
Publicerad: 2019-03-19
Lärosäte: Linnéuniversitetet
Ämne: Civilingenjörsexamen
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Bedömningsgrund: Styrdokument (utbildningsplan och kursplaner)

Det finns utbildningsplan och kursplaner för hela utbildningen.

Utbildningsplan och kursplaner är i allmänhet tydligt beskrivna, väl genomtänkta och kompletta. Nödvändiga teoretiska grunder, till exempel inom matematik, är väl representerade. I termin 7-9 i utbildningsplanen finns positioner för valbara kurser, där ett alternativ för varje position finns angivet. Däremot är det oklart vilka andra kursalternativ man kan välja bland, eller om det finns olika rekommenderade inriktningar som kan styra valen av kurser.

Beslut om kursplaner för nya kurser beslutas av dekan. Reviderade kursplaner fastställs av prefekt. Kursplaneutskottet bereder och kvalitetssäkrar nya kursplaner utifrån lokala regler för kurser och kursplaner samt kontrollerar att det finns en konstruktiv länkning mellan angivna kursmål, undervisningsformer och examination. Utskottet består av fyra lärarrepresentanter, en från varje utbildningsområde samt en studeranderepresentant.

Vid intervjuerna framgick att lärosätet initialt erbjuder mycket få alternativ av valbara kurser, samt att lärosätet fokuserar innehållet till de områden där man har sina största styrkor. I praktiken begränsas därmed valmöjligheterna avsevärt. Bedömargruppen anser därför att studenterna har en relativt begränsad möjlighet att välja profil inom sin utbildning, men att den föreslagna inriktningen är bra avvägd och att det är en god ansats av lärosätet att i uppstarten av utbildningen erbjuda färre valbara kurser, speciellt med tanke på det relativt låga antalet platser till den tänkta utbildningen. Ansatsen vad gäller valbarhet av kurser kan och bör beskrivas tydligare i utbildningsplanen, menar bedömargruppen.

Bedömningsgrund: Säkring av examensmålen

Genom utbildningens utformning, genomförande och examination säkerställs att studenterna uppnått målen i examensordningen när examen utfärdas.

Utbildningsplanen har en tydlig progression och bygger kunskaper särskilt med avseende på mjukvara inom inbyggda och cyberfysiska system. Av kursplaner framgår obligatorisk kurslitteratur. Bedömargruppen anser att kurslitteraturen är adekvat i relation till utbildningens innehåll, men exempelvis vad gäller kursen i objektorienterad programmering i Java kan ansvariga eventuellt överväga att använda mer aktuell litteratur. Genomförandet är väl planerat och det finns en genomgående ambition för examinationerna. Muntlig examination förekommer i flera kurser, där man i de flesta fall traditionellt brukar ha skriftlig examination. Vid intervjuerna klargjordes att lärosätet vill använda en variation av examinationsformer och att kursmoment inom design och datamodellering kan examineras bättre i muntlig form. Utbildningen är utformad och tänkt att genomföras på ett sätt som främjar studenternas lärande. Tydliga nivåer och krav för att uppnå de olika betygsnivåerna är angivna i ansökan. De laborativa momenten bedöms vara väl tilltagna. Sammantaget bedöms att säkring av examensmålen är tillfredsställande.

Utformning, genomförande och resultat

Bedömargruppens bedömning är att utbildningens utformning och genomförande är rimlig och att nödvändiga styrdokument finns. Bedömargruppen konstaterar samtidigt att lärosätet erbjuder få alternativ av valbara kurser, men att utbudet är väl avvägt mot de styrkor lärosätet har och att den profil som studenterna därmed får är eftertraktad. Vidare anser bedömargruppen att utbildningens utformning och genomförande säkerställer att studenterna uppnår målen i examensordningen.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)