Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Tandhygienistexamen Bedömningsområde: Arbetslivets perspektiv

Tillfredsställande
Publicerad: 2019-02-19
Lärosäte: Göteborgs universitet
Ämne: Tandhygienistexamen
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Arbetslivets perspektiv

Arbetslivets perspektiv

Omdöme: Tillfredsställande

Motivering: Utbildningen är användbar och förbereder studenter på ett föränderligt arbetsliv

Anknytningen till arbetslivet framgår tydligt av ansökan där det beskrivs ett väl utvecklat koncept med klinisk utbildning. Detta förstärks av intervjuerna där representanter för utbildningen, studenterna och verksamheten ger en samstämmig bild av en verksamhet med tydliga mål, väl fungerande uppföljning och ett kliniskt relevant innehåll. Detta kommer sannolikt inte att påverkas i negativ riktning av de nya examensmålen.

Bedömargruppens uppfattning är att upplägget med en nära samverkan med en verksamhetsutövare, Folktandvården i Västra Götalandsregionen, innebär en styrka i form av en organisation som fungerar väl, men har också en svaghet i att studenterna endast får se verksamheten hos en arbetsgivare. Ansökan visar att privattandvården finns representerad i institutionens utbildningskommitté, men vid intervjuerna uppges att utbildningen inte ger någon orientering om arbetslivet utanför Folktandvården i Västra Götalandsregionen och vid studentkliniken. Med tanke på att anställning inom den privata tandvården, men också egenföretagande och övriga folktandvårdsorganisationer utgör en stor del av arbetsmarknaden för tandhygienister, är bedömargruppens bild att utbildningen bör se detta som ett utvecklingsområde att orientera studenterna om. Grunderna i tandhygienisternas yrkesutövande är lika, oberoende på vilken sektor av arbetsmarknaden de verkar på, varför bedömargruppen ändå anser att utbildningen kommer att kunna förbereda studenterna på det kommande arbetslivet.

Verksamhetsföreträdare från Folktandvården gav intrycket vid intervjuerna att de är nöjda med den nya utbildningen. De anser att den treåriga utbildningen kommer att förbereda studenterna väl för arbetslivet.

Bedömargruppen anser att den nya treåriga utbildningen kommer att förbereda studenterna tillfredsställande för deras framtida yrke, att den är användbar samt kommer att förbereda dem för ett föränderligt arbetsliv.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)