Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Tandhygienistexamen Bedömningsområde: Jämställdhetsperspektiv

Tillfredsställande
Publicerad: 2019-02-19
Lärosäte: Göteborgs universitet
Ämne: Tandhygienistexamen
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Jämställdhetsperspektiv

Jämställdhetsperspektiv

Omdöme: Tillfredsställande

Motivering: Jämställdhetsperspektiv är integrerat i utbildningens utformning och genomförande.

Av ansökan framgår att det finns styrdokument för jämställdhet. Det finns också en likabehandlingsrepresentant vid akademin som deltar i möten vid institutionen, vilket visar att dessa frågor beaktas. Inom institutionen bedrivs projektet "Karriärvägar och bedömning" vilket leds av Nationella sekretariatet för genusforskning. Det framgår också av ansökan att studenterna arbetar med frågor om genus och könsskillnader och att detta följs upp i patientfallsredovisningar i kliniska kurser. Detta exemplifieras av ett lärandemål i en av kursplanerna i termin 6 genom att studenterna ska kunna "reflektera över den kliniska praktiken relaterat till genus". Jämställdhetsperspektivet var mindre framträdande vid intervjuerna. Det framgick inte tydligt att genusfrågor genomsyrar den dagliga undervisningssituationen och inte heller att medvetenheten om dessa frågor var hög. Att förankra detta hos lärarna framstår därför som ett angeläget utvecklingsområde.

Det uppges i ansökan att flertalet studenter är kvinnor, vilket också är fallet med lärarna och att detta är en spegling av hur det ser ut i yrkeskåren i stort, men samtidigt visar ansökan på en ambition till förändring mot bättre könsmässig balans.

Sammanfattningsvis anser bedömargruppen att jämställdhetsperspektivet finns i utbildningen, men att det samtidigt är ett angeläget utvecklingsområde så att studenternas får en god grund att stå på i sitt kommande arbetsliv

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)