Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Organisk kemi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-11-23
Lärosäte: Lunds universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Organisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet, både inom och utanför akademin.

Av självvärderingen framgår det tydligt att disputerade i organisk kemi från lärosätet har god anställningsbarhet inom näringslivet, framför allt inom läkemedelsindustrin och akademin. Bedömargruppen anser däremot att det är otydligt om det finns någon formell karriärvägledning, karriärdagar eller alumnträffar för doktorander. Intervjuerna visar att många doktorander har näringslivskontakter att diskutera med, men att det inte förekommer systematiskt för samtliga doktorander. Alumnkontakter verkar ske genom handledarnas nätverk och intervjuerna bekräftade bilden av att det är ett utvecklingsområde att organisera en systematisk och sammanhållen alumnverksamhet.

Bedömargruppen noterar att en doktorandenkät görs vart sjunde år. I doktorandenkäten från 2019 framkom att många doktorander inom den kemiska institutionen efterfrågar fler näringslivskontakter, vilket står i kontrast till beskrivningen av arbetsliv och samverkan i självvärderingen.

Många doktorander har biträdande handledare från en annan fakultet, andra universitet eller från näringslivet. Forskningen sker ofta i tvärvetenskapliga projekt som ingår i större nätverk, och flera doktorandprojekt sker i samarbete med industrin. Det finns stora möjligheter att bygga ett eget nätverk med kontakter. Alla doktorander är knutna till forskarskolan QDETAILSS som ordnar seminarier och workshoppar, vilket ger ökad bredd och möjligheter att skapa nätverk med andra grupper. Majoriteten av doktorandkurserna är ämnesspecifika och lärosätet redovisar till exempel inte generiska kurser i ledarskap, vilket är en svaghet. Bedömargruppen anser dock att sammantaget så är strukturen och forskningens uppbyggnad väl ägnad att utveckla anställningsbarheten av de utbildade doktorerna och att utbildningen har en bredd med ett tvärvetenskapligt innehåll med både samhällelig anknytning och industrianknytning. Förbättringar kan dock göras genom en breddning av kursutbudet och en planerad karriärvägledning. Det är tydligt att utbildningen är utformad och genomförs på ett sådant sätt att den är användbar och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet, både inom och utanför akademin.

Arbetsliv och samverkan

Disputerade i organisk kemi från lärosätet har god anställningsbarhet och många doktorander har näringslivskontakter att diskutera med under sin utbildning. Detta förekommer dock inte systematiskt för samtliga doktorander och det är otydligt om det finns en organiserad karriärvägledning eller alumnträffar. Det är ett utvecklingsområde att organisera en systematisk och sammanhållen alumnverksamhet på lärosätet. Alla doktorander är anknutna till forskarskolan QDETAILSS som ger ökad bredd och möjligheter att skapa nätverk med andra grupper. Majoriteten av doktorandkurserna är ämnesspecifika medan generiska kurser i exempelvis ledarskap saknas, vilket är en svaghet. Lärosätet rekommenderas att utveckla karriärvägledning för doktorander och att genomföra en breddning av kursutbudet.

Sammantaget menar bedömargruppen att utbildningen är användbar och utvecklar doktorandernas beredskap att möta förändringar i arbetslivet, både inom och utanför akademin.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)