Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Organisk kemi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Förutsättningar

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-11-23
Lärosäte: Lunds universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Organisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Personal

Antalet handledare och lärare och deras sammantagna vetenskapliga och pedagogiska kompetens är adekvat och står i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande på kort och lång sikt.

Lärosätets forskarutbildning i organisk kemi finns vid Kemicentrum och är delad mellan naturvetenskaplig och teknisk fakultet. Det finns totalt 19 doktorander i organisk kemi. Enligt tabellbilagan är 18 doktorander antagna till naturvetenskaplig fakultet, medan 1 är kopplad till den tekniska fakulteten. 13 av doktoranderna har doktorandanställning, 5 är stipendiater eller delvis stipendiater och 1 har annan finansiering. Doktoranderna kommer från ett tiotal olika länder. Dessa forskarstuderande handleds av sex professorer och en docent. Baserat på självvärderingen kan bedömargruppen konstatera att det vid lärosätet finns god tillgång på huvudhandledare och att det dessutom finns fler att tillgå i närliggande ämnesområden samt att flera från industrin agerar biträdande handledare.

Bedömargruppen ser positivt på att alla lärare har genomgått högskolepedagogisk utbildning. Fyra handledare har dessutom fått titeln Excellent Teaching Practitioner, och flera lärare är medlemmar av universitetets pedagogiska akademier. Vid lärosätet genomförs regelbundna lärarmöten om pedagogik, handledning med mera. Handledarna har hög vetenskaplig kompetens, vilket visas genom aktiv forskning, externa anslag, publikationer i världsledande tidskrifter och olika uppdrag inom akademin. Planering och dokumentering av doktorandernas kompetensutveckling sker under det årliga medarbetarsamtalet. Detta anser bedömargruppen är en bra rutin. Självvärderingen beskriver också att kompetensbaserad rekrytering med arbetsprov utnyttjas. Vid intervjuerna bekräftades att detta fungerar bra och att det är värt den ökade tidsinvesteringen. Bedömargruppen tycker att detta är mycket intressant och positivt.

Självvärderingen visar att handledargruppen har en rimlig åldersfördelning, men att det på sikt kommer behövas nyrekryteringar för att täcka pensionsavgångar. Alla huvudhandledare i organisk kemi är män, och det finns bara en kvinnlig handledarresurs, som är forskaranställd. Detta är en klar nackdel för forskarutbildningsmiljön, och bedömargruppen identifierar ett utvecklingsområde i att skapa en mer inkluderande miljö. Den naturvetenskapliga fakulteten planerar en rekrytering av en biträdande lektor i metallorganisk kemi. Den tekniska fakulteten har bara två lärare i organisk kemi, och har inte rekryterat på många år. Enligt självvärderingen planeras en framtida rekrytering inom läkemedelskemi. Bedömargruppen anser att rekryteringsbehovet på lång sikt kan behöva ses över i miljön sammantaget, och att stor vikt bör läggas på att nå ut till kvinnliga sökande vid dessa rekryteringar. Detta är ett utvecklingsområde för miljön.

Forskarutbildningsmiljö

Forskningen vid lärosätet har en sådan kvalitet och omfattning att utbildning på forskarnivå kan bedrivas på en hög vetenskaplig nivå och med goda utbildningsmässiga förutsättningar i övrigt. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället både nationellt och internationellt.

Forskningsmiljön på institutionen är mycket stor, bred och aktiv med totalt 18 doktorander inom organisk kemi. Den aktiva forskningsmiljön beskrivs i självvärderingen och styrks också av en stor mängd beviljade externa forskningsmedel. Handledarna är välmeriterade med goda möjligheter att bedriva forskning. Bedömarna anser att den bilden bekräftades vid intervjuerna.

Forskarskolan QDETAILSS erbjuder ett brett spektrum av kurser som förbereder doktoranderna för ett högkvalitativt forskningsarbete och förser dem med nödvändig kompetens. Samtliga doktorander inom organisk kemi deltar i forskarskolan QDETAILSS, vilket är mycket positivt. En regelbunden seminarieverksamhet finns där seniora forskare, postdoktorer och doktorander får goda förutsättningar att praktisera presentationsförmåga och att bidra till den gemensamma positiva forskningsmiljön. Institutionen erbjuder bra nätverkansmöjligheter för doktorander och forskning via en årlig institutionsdag.

Biträdande handledare kommer ofta från näringslivet eller från andra institutioner och fakulteter. Detta bidrar enligt bedömargruppen till interdisciplinära kontakter och en breddad miljö för doktoranderna. Andra goda exempel på detta är att vissa doktorander ingår i EU-finansierade projekt och att institutionen har starka kontakter med industrin via flera samarbetsprojekt. Självvärderingen anger att all nödvändig infrastruktur finns att tillgå, men det är inte beskrivet vad det innebär. Vid intervjuerna framkom inget om att det skulle finnas någon begränsning för doktoranderna att använda den infrastruktur de behöver.

Vid intervjuerna bekräftades bilden av en stark, öppen och kreativ forskningsmiljö, vilket bedömargruppen anser borgar för att doktoranderna får goda utbildningsmässiga förutsättningar. De flesta skillnader mellan fakulteternas forskarutbildningar, som finns i skriftliga dokument, förefaller inte vara begränsande för personliga interaktioner och det dagliga arbetet för doktoranderna. Vissa olikheter mellan fakulteterna anser bedömargruppen ändå behöver ses över och harmoniseras, som doktorandlöner, olikheter i de allmänna studieplanerna och behörighetskraven för antagning som doktorand. Vid intervjun framkom att en ny allmän studieplan har antagits på Lunds tekniska högskola under hösten 2020 men den har bedömargruppen inte sett.

Förutsättningar

Forskarutbildningen i organisk kemi vid lärosätet har god tillgång på vetenskapligt och pedagogiskt välmeriterade forskare och handledare. Bedömargruppen noterar att alla lärare i organisk kemi är män, och att det endast finns en kvinnlig handledarresurs som är forskaranställd. Det är en nackdel för forskarutbildningsmiljön, och bedömargruppen identifierar ett utvecklingsområde i att skapa en mer inkluderande miljö. Bedömargruppen anser att rekryteringsbehovet på lång sikt kan behöva ses över i miljön sammantaget, och att stor vikt bör läggas på att nå ut till kvinnliga sökande vid rekryteringar. Vissa olikheter mellan fakulteterna bör ses över och harmoniseras, som doktorandlöner, olikheter i de allmänna studieplanerna och behörighetskraven för antagning som doktorand.

Bedömargruppen anser att forskningsmiljön är stark, öppen och kreativ med en god interaktion med näringslivet som kommer doktoranderna till del. Samtliga doktorander inom organisk kemi deltar i forskarskolan QDETAILSS. Man erbjuder ett brett spektrum av doktorandkurser och regelbunden seminarieverksamhet finns.

Sammantaget bedömer bedömargruppen att lärosätet erbjuder doktoranderna goda utbildningsmässiga förutsättningar på en hög vetenskaplig nivå med en stark och kreativ forskningsmiljö, men att olikheter mellan fakulteterna kan påverka utbildningen och därför behöver åtgärdas. Bedömargruppen anser också att det är ett utvecklingsområde att skapa en mer inkluderande miljö för kvinnor.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)