Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Läkarexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande
Publicerad: 2020-11-03
Lärosäte: Göteborgs universitet
Ämne: Läkarexamen
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är användbar och förbereder studenter för ett föränderligt arbetsliv.

Den sexåriga utbildningen är legitimationsgrundande vilket innebär att studenterna vid avslutad utbildning ska ha de kunskaper och förmågor som krävs för självständigt medicinsk beslutsfattande på denna nivå, samt vara förberedda för arbete inom en ständigt föränderlig verksamhet. Läkarutbildningen syftar i allt väsentligt till att utbilda personer för verksamhet som läkare inom hälso- och sjukvården även om andra verksamhetsområden såsom inom forskning, myndigheter och näringsliv också kan förekomma. För att betecknas som användbar är det dock främst förberedelserna för ett arbetsliv som läkare inom hälso- och sjukvården som bedöms.

GU beskriver en tät interaktion med hälso- och sjukvården såväl under programmets utveckling som dess genomförande. Under alla terminer anges lärandemål som syftar till att utveckla studentens professionella kompetens, innefattande att ta ansvar för det egna lärandet och sin fortsatta kompetensutveckling. Studenterna kommer under programmet från första terminen i kontakt med den kliniska verksamheten, och under hela programmet utgör VFU cirka en tredjedel av tiden, med successivt ökande självständighet. Denna del av utbildningen genomförs i nära samarbete med verksamheten.

Lärandemålen inom de sex områden som innefattas inom PU ska sammantaget också ge studenterna de kunskaper, förmågor och förhållningssätt som förbereder dem på att verka i en föränderlig verksamhet. För att säkerställa utbildningens genomförande och relevans för vården finns formella samarbetsorgan mellan lärosätet och hälso- och sjukvården, som också har i uppdrag att se till att vårdens utveckling speglas inom utbildningen.

Utöver samverkan med hälso- och sjukvården anges även ett formaliserat samarbete med Chalmers tekniska högskola, Centre for Health Care Improvement för utvecklande av lärande- och examinationer inom förbättringskunskap. Programmet anger även att man avser att genomföra alumnundersökningar inom det nya läkarprogrammet för att säkerställa utbildningens relevans för arbetslivet.

Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Bedömargruppen anser att lärosätet på ett tillfredställande sätt redovisat lärandemål som täcker hur studenterna tillgodogör sig de kunskaper och färdigheter som krävs för att verka i en kontinuerligt utvecklande verksamhet, och i samverkan med det omgivande samhället. Det finns säkerställda samverkansformer mellan lärosätet och hälso- och sjukvården för att säkerställa att utbildningen kommer att vara användbar. Samarbete med Chalmers tekniska högskola som led i utvecklingen är positivt. Bedömargruppen ser också positivt på målsättningen att genomföra en alumnundersökning i det nya programmet, vilket vi gärna ser görs nationellt för att följa upp den nya sexåriga läkarutbildningen.

Sammanvägd bedömning av bedömningsområdet Arbetsliv och samverkan.

Bedömargruppens uppfattning är att GU ansökan avseende bedömningsområdet är tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)