Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Ämneslärarexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Inte tillfredsställande
Publicerad: 2021-10-19
Lärosäte: Mittuniversitetet
Ämne: Mittuniversitetet - ämneslärarexamen gymnasieskolan naturkunskap
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är användbar och förbereder studenterna för ett föränderligt arbetsliv. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Bedömargruppen ser att samverkan med arbetsliv och kommunala huvudmän är väl utformat i de lärarutbildningar som Mittuniversitet bedriver. I ansökan beskrivs också hur naturkunskapslärarutbildningen ska inkluderas i detta system. Det framgår dock inte i ansökan hur samverkan sker med fristående huvudmän alternativt de kommuner som inte skrivit avtal med Mittuniversitet. Vid intervjuerna framkommer att samarbete med fristående huvudmän finns via de kommuner som har tecknat avtal men svaren indikerar att det inte finns ett direkt systematiskt samarbete. Detta ser bedömargruppen som ett utvecklingsområde.

I ansökan och i intervjuerna framhålls bristen på naturkunskapslärare men det är oklart hur Mittuniversitetet har tagit reda på detta. En tydligt presenterad undersökning av behovet kunde ha genomförts utifrån den regionala samverkan som finns etablerad.

Systemet med övningsskolor för utbildningen mot grundskollärare kommer enligt ansökan och intervjuerna mest troligt att implementeras även för ämneslärarutbildningen. Det blir ett tydligare ramverk för lärarutbildningen och de skolor som tar emot VFU-studenter. Det sker idag en samverkan mellan Mittuniversitetet och de skolor, handledare som tar emot studenter och Mittuniversitetet erbjuder även kortare och längre utbildningar för handledare. Det medför en ökad rättssäkerhet för studenten i bedömning samt en bättre arbetssituation för VFU-handledaren om konceptet med övningsskolor kan etableras för ämneslärarutbildningen.

Studenterna ges möjlighet att genomföra undersökningar, arbeten mm, enligt ansökan, på sin VFU-skola vilket ökar kvaliteten för studenten och kan ge bra input till de aktuella skolorna. Gemensamma forskningsprojekt och uppdragsutbildningar kommer att genomföras även utifrån naturkunskapslärarutbildningen och kring detta finns det enligt genomförda intervjuerna en fungerande struktur som kan komma att förbättras i den omorganisation som genomförs vid Mittuniversitetet.

Sammantaget ser bedömargruppen att det utifrån bedömningsgrunden Arbetsliv och samverkan finns en fungerande struktur och samarbete mellan universitetet och den regionala arbetsmarknaden.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)