Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Ämneslärarexamen Bedömningsområde: Studentperspektiv

Inte tillfredsställande
Publicerad: 2021-10-19
Lärosäte: Mittuniversitetet
Ämne: Mittuniversitetet - ämneslärarexamen gymnasieskolan naturkunskap
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Studentperspektiv

Utbildningen verkar för att studenterna ska ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande

I ansökan och under intervjuerna framfördes det att studentrepresentation är något Mittuniversitetet aktivt arbetar med och att studenter finns representerade i beslutande och utredande organ/grupper. Studentrepresentation sker genom att studenter deltar i lärosätets programråd och i fakultetsnämnden. I programrådet utvecklas utbildningen och säkerställandet av kvaliteten på utbildningen. Under intervjuerna framkom det att studenter inte varit delaktiga i ansökan och att de inte fått möjlighet att kommentera och ge input på ansökan. Mot bakgrund av att studenterna inte har fått möjlighet att lämna synpunkter på den ansökan som skickas in ser bedömargruppen att detta kan vara ett tecken på att det finns brister i kommunikationen mellan exempelvis ett programråd och studerandekåren vilket bedömargruppen rekommenderar lärosätet att åtgärda.

Vid den berörda ämnesfakulteten på lärosätet skrivs studenternas kursvärderingar fram som ett viktigt tillskott för att utveckla utbildningens kvalitet. Lärosätet skriver vidare att studenternas medinflytande är en viktig del i arbetet för att utveckla utbildningen. Under intervjuerna framkom det att ett utvecklingsarbete med kursvärderingarna sker på lärosätet. Vid intervjutillfället framkom även att lärosätet är lyhörda för studenternas åsikter kring kurser och utbildningen vilket ses som något positivt av bedömargruppen. Åsikterna delges ofta direkt till läraren under kursen gång och inte i samma utsträckning i den avslutande kursutvärderingen. Studenterna upplever att de sällan får ta del av tidigare genomförda kursutvärderingar och att de inte får återkoppling på kursutvärderingar de själva gjort. Bedömargruppen anser att det utvecklingsarbete som nu pågår på lärosätet med kursutvärderingarna är viktigt för att säkerställa att även det formella studentinflytandet vid utbildningen kommer att fungera.

Lärosätet har en utvärderingsform som de benämner alumnuppföljningar. Denna form av utvärdering ger en överblick över hela utbildningen av studenter som precis avslutat sin utbildning. Resultaten från utvärderingarna delges berörda personer/grupper/institutioner så problem eller kvalitetsutveckling kan ske.

Sammantaget anser bedömargruppen att det trots ovanstående påpekanden finns ett tillräckligt formellt såväl som informellt studentinflytande vid lärosätet.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)