Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Civilsamhällesvetenskap - kandidat Bedömningsområde: Studentperspektiv

Tillfredsställande
Publicerad: 2021-06-29
Lärosäte: Ersta Sköndal Bräcke högskola (Marie Cederschiöld Högskola)
Typ av examen: Kandidatexamen
Ämne: Ersta Sköndal Bräcke högskola AB - Civilsamhällesvetenskap
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Studentperspektiv

Utbildningen verkar för att studenterna ska ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Lärosätet redogör på ett tillfredsställande sätt i ansökan för hur de verkar för att uppmuntra och säkerställa att studenterna tar en aktiv roll i arbetet med utbildningens innehåll och genomförande. I organisationsplanen framgår att studenternas ges rätt att sitta i såväl beredande som beslutande organ. Studentrepresentanter utses av studentkåren. Rektor har delegerat ansvar för att fastställa utbildnings- och kursplaner för utbildningar på grund- och avancerad nivå till Pedagogiskt kollegium där studentrepresentant finns med. Beslut om att fastställa kursplaner på grundnivå är delegerat till respektive institutionsstyrelse där det också finns studentrepresentant, vilket bedömargruppen ser som en god ordning. Studentkåren utser även representanter till andra organ såsom likabehandlingsråd och disciplin- och överprövningsnämnd. Studentkåren fungerar även som remissinstans för ärenden som rör utbildningsfrågor.

För att ytterligare främja studentinflytande sker systematiska avstämningar där till exempel frågor om utbildningens innehåll och utformning samt de utvärderingar som gjorts. Bedömargruppen ser också positivt på att prefekterna regelbundet har möten med studentråd för återkoppling angående vidtagna åtgärder för att förbättra kursens innehåll och genomförande, detta utifrån studenternas synpunkter.

Uppföljningar av kurser sker genom kursutvärderingar efter varje kurs där kursansvarig sammanställer resultaten som också förmedlas till studenterna. Lärosätet använder sig även av utvärderingsmodellen Course Experience Questionnaire (CEQ). Varje delkurs utvärderas genom standardiserad enkät kompletterad med muntliga och/eller skriftliga utvärderingar. Återkoppling till studenterna görs och även till lärare och programansvarig. Resultat av kursutvärderingar ingår även som underlag i de programutvärderingar som genomförs av institutionsledningen.

Som ett erkännande av studenternas medverkan, och som en extra motivering, utgår arvode till studentrepresentanter vilket bedömargruppen ser som ett bra sätt att främja studentmedverkan.

Studenterna ges flera möjligheter att kunna påverka utbildningens innehåll och genomförande. Givet detta anser bedömargruppen att lärosätet uppfyller de grundläggande bedömningsgrunderna för studentperspektivet på ett tillfredsställande sätt.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)