Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Musikalisk gestaltning - konstnärlig master Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande
Publicerad: 2022-06-20
Lärosäte: Karlstads universitet
Typ av examen: Masterexamen
Ämne: Karlstads universitet - Musikalisk gestaltning
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet, både inom och utanför akademin.

Enligt bedömargruppen förbereder utbildningen studenterna inför ett arbetsliv som professionella musiker. Det finns kurser som fokuserar på entreprenörskap, scenisk framställning och fördjupat konstnärskap - men också kurser som förbereder för en konstnärlig forskarutbildning. I ansökan och under intervjun framkom att utbildningen ska täcka ett relativt brett spektrum, där studenterna utifrån egna önskemål kan välja olika framtida inriktningar (orkestermusiker, körsångare, frilans med egna projekt osv). Detta är intressant och förenligt med de krav som ställs på musiker idag. Men givet det begränsade antalet studenter som lärosätet planerar att anta till utbildningen anser bedömargruppen att det blir svårt att upprätthålla hög kvalitet i samtliga inriktningar. Ur ett arbetslivsperspektiv hade en mer profilerad utbildning varit att föredra. Särskilt anser bedömargruppen att det är tveksamt att omfattningen med en vecka per år med Värmlandsoperan är tillräckligt på avancerad nivå för att förbereda studenterna för en provperiod för anställning eller framgångsrik karriär som frilansande orkestermusiker.

Vid intervjun kunde bedömargruppen konstatera att lärarna i den planerade utbildningen är djupt engagerade i utbildningen och de frågor som rör arbetslivet. Samtliga lärare är professionellt aktiva vid sidan av sin undervisning i de branscher som utbildningen syftar till att utbilda studenterna mot. Bedömargruppen uppfattade också att lärarna är generösa och delar med sig av kontakter samt erfarenheter till sina studenter, vilket är positivt för studenternas framtida yrkesliv. Gällande samverkan i yrkeslivet bedömer vi att utbildningen har ett upparbetat kontaktnät i form av både konsertverksamhet och samverkan med andra aktörer. Denna del vill bedömargruppen uppmuntra till att utbildningen utvecklar än mer, så att studenterna på bästa möjliga sätt förbereds inför framtida yrkesliv.

Sammantaget finns det utmaningar som lärosätet behöver beakta men som helhet ser bedömargruppen att utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar i ett framtida yrkesliv.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)