Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Tandhygienistexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande
Publicerad: 2022-09-21
Lärosäte: Malmö universitet
Ämne: Malmö universitet - Tandhygienistexamen
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är användbar och förbereder studenter för ett föränderligt arbetsliv. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället

Anknytningen till arbetslivet framgår tydligt av ansökan enligt bedömargruppen där ett etablerat koncept med intern klinisk utbildning samt extern verksamhetsförlagd utbildning (VFU) på Folktandvården Skåne beskrivs. Intervjun förstärkte detta då de gav en samstämmig bild av en verksamhet med tydliga mål, en fungerande uppföljning och ett kliniskt relevant innehåll, där de nya examensmålen nu arbetas in.

I ansökan beskrivs också att studenternas kliniska verksamhet sker under handledning. I avtal med Folktandvården, ska kliniska handledare förutom att ha tre års erfarenhet ha genomgått en pedagogisk handledarutbildning om 7,5 hp. Detta bedöms som positivt av bedömargruppen.

Vid intervjun framkom dock att merparten av kliniska handledarna inte har någon sådan formell poänggivande utbildning men att ca 20 tandhygienister har gått Folktandvården Skånes interna handledarutbildning. Hur denna utbildning är uppbyggd samt dess innehåll framkommer inte i ansökan eller under intervjun.

Under intervjun framkom dessutom att det finns ett inrättat handledarkollegium samt att regionen arbetar med handledarkompetensen. Även om möjligheter finns för handledarutbildning framkom ingen plan för att säkerställa handledarkompetensen i ansökan, bedömargruppen ser det som en brist som bör åtgärdas

Att handledarna kopplar och uppdaterar teoretiska kunskaper till patientverksamhet inom VFU uppges i ansökan vara genom dialog mellan kursansvarig lärare samt genom regelbundna handledarmöte, vilket också bekräftas vid intervjun. Det uppges att kliniska handledare på VFU och från fakulteten är involverade i den kliniska examinationen. Vid intervjun framkom att det var delade uppfattningar kring hur detta säkerställs och att det kunde utvecklas och förtydligas.

Vid intervju med representanter från VFU framkommer att ordet "examination" bör justeras till "bedömning" vad gäller krav på extern klinisk tandhygienist från Folktandvården Skåne.

Upplägget med en nära samverkan med en verksamhetsutövare, Folktandvården Skåne, innebär en styrka i form av en etablerad god organisation, men har också en svaghet i att studenterna endast får se verksamheten hos en arbetsgivare. Möjlighet till verksamhetsförlagd utbildning i andra regioner och privat finns enligt ansökan men är oklart hur det i sa? fall säkerställs.

Grunderna i tandhygienisternas yrkesutövande är dock lika, oberoende på vilken sektor av arbetsmarknaden de verkar på, varför utbildningen ändå kan anses förbereda studenten på det kommande arbetslivet. Det finns en medvetenhet om behovet att arbeta med att förstärka området oral hälsa och tandhygienistens självständighet i arbetet

Sammantaget är bedömargruppens uppfattning att utbildningen är användbar och förbereder studenterna för det kommande yrkeslivet, samt att relevant samverkan sker med det omgivande samhället. Det är nödvändigt att utbildningen verkar för att orientera studenter i olika aspekter av arbetsmarknaden, interprofessionellt samarbete och att utvecklingen av området oral hälsa och tandhygienistens självständighet fortgår för att dessa områden inte ska ses som brister när det gäller det längre perspektivet på ett dynamiskt arbetsliv.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)