Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Civilingenjörsexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Inte tillfredsställande
Publicerad: 2021-12-21
Lärosäte: Sveriges lantbruksuniversitet
Ämne: Sveriges lantbruksuniversitet - Civilingenjörsexamen
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är användbar och förbereder studenter för ett föränderligt arbetsliv. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Bedömargruppen anser att det av lärosätets ansökan samt vid intervjuerna tydligt framgår att det finns ett intresse för utbildningar som kombinerar teknisk kunskap med kunskap inom de gröna näringarna. Lärosätet har ett nära samarbete med flera företag, branschorganisationer och myndigheter. Under programmets utveckling har lärosätet knutit till sig en interimistisk referensgrupp med deltagare från olika företag och branschorganisationer inom både jord- och skogsbruksnäringen. Referensgruppen har utnyttjats till att anpassa innehållet i utbildningen efter branschens behov och efterfrågan på kompetens.

I ansökan redogör lärosätet för att en ordinarie referensgrupp med representation från samhälle och näringsliv ska bildas efter att beslut fattats om att civilingenjörsutbildningen ska ingå i universitetets programutbud. Referensgruppen kommer att kontinuerligt fungera som en kontaktyta och samverkansorgan till näringslivet. I intervjun framkommer att lärosätet är öppet för att ta in ytterligare företag med starkare koppling till digitalisering.

Sveriges lantbruksuniversitet har ett utvecklat samarbete med flera avtalspartners. I intervjun lyfter lärosätet fram sin medverkan i AI Sweden och att lärosätet via dem kan nå flera digitala aktörer. Research institute of Sweden (RISE) har en testbädd för digitaliserat jordbruk placerad vid Sveriges lantbruksuniversitets campus i Ultuna. Denna testbädd avses användas för laborationer och projekt. I intervjuer framkommer att den digitala infrastrukturen ska förstärkas ytterligare vad gäller nätverkskapacitet och beräkningskapacitet. Lärosätet bedöms, för området, ha tillgång till relevant infrastruktur som möjliggör för studenterna att genomföra, för arbetslivet relevanta, praktiska moment.

I ansökan anges att näringsliv och branschorganisationer har visat ett stort intresse för att aktivt medverka i utbildningen med gästföreläsningar, fallstudier, mentorskap och handledning av projekt och examensarbeten för att nämna några exempel. Den avancerade delen av utbildningen kommer att ges på engelska och under utbildningens fjärde år ges möjligheter till studier utomlands.

Relevant samverkan sker med det omgivande samhället. Ansökan såväl som intervjuerna visar på ett nära samarbete mellan akademi och näringsliv och lärosätet uppvisar ett nationellt och internationellt nätverk som bedöms ge goda förutsättningar för studenter att skapa relationer som förbereder dem för kommande arbetsliv. Utbildningen bedöms relevant och förbereder studenter för ett föränderligt arbetsliv.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)