Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Ämneslärarexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Inte tillfredsställande
Publicerad: 2022-09-06
Lärosäte: Linnéuniversitetet
Ämne: Linnéuniversitetet - Ämneslärarexamen årskurs 7-9 i teknik
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är användbar och förbereder studenter för ett föränderligt arbetsliv. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Bedömargruppens intryck är att lärosätet har en väl utformad och fungerande samverkan med kommunala skolhuvudmän i regionen. Det är inom denna samverkan som skolhuvudmän framfört behov av en ämneslärarutbildning inriktad mot teknik, vid Linnéuniversitet. I ansökan och i intervjuerna med representanter från lärosätet beskrivs de olika strukturerna för samverkan där bland annat de redan etablerade teknikdidaktiska nätverken är en del. Yrkesverksamma lärare bjuds in till nätverken och bedömargruppen ser fler etablerade strukturer för samverkan mellan arbetsliv och lärosäte, till exempel att lärosätet erbjuder en kurs om 7,5 högskolepoäng för VFU-handledare.

Bedömargruppen ser en viss oro för att det ska uppstå brist på behöriga handledare för verksamhetsförlagd utbildning, eftersom det råder stor brist på utbildade tekniklärare. Lärosätet känner till denna problematik men förmedlar att de tack vare sina gedigna nätverk med yrkesverksamma lärare kommer att kunna hitta tillräckligt många handledare. Lärosätet hanterar redan idag platser för verksamhetsförlagd utbildning i stora delar av regionen och landet med många olika huvudmän, utifrån studenternas hemorter.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)