Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Arbetsterapeutexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande
Publicerad: 2023-02-28
Lärosäte: Uppsala universitet
Ämne: Uppsala universitet - arbetsterapeutexamen
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är inte användbar och förbereder inte studenter för ett föränderligt arbetsliv. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Bedömargruppen anser att det av lärosätets ansökan samt vid intervjuerna tydligt framgår att det finns ett intresse och en samverkan med kommun och region som visar på initiativ till utveckling av arbetsterapeutyrket i Uppsala i stort. Behovet av arbetsterapeuter inom region och kommun beskrivs tydligt men det finns oklarheter kring de faktiska möjligheterna att erbjuda VFU-platser och att möjliggöra detta inom områden där man beskriver att det finns behov av arbetsterapeuter.

I ansökan och i avsiktsförklaringen framgår att en starkt bidragande orsak till den ansökta utbildningen kommer från pensionsavgångar samt att de studenter som idag kommer från andra lärosäten och gör VFU sällan blir kvar i regionen. Dessutom beskrivs det i ansökan ett behov av arbetsterapeuter i och med den nationella omställningen till god och nära vård där primärvården är prioriterad vårdnivå. Under intervjun framkom att en stor del av arbetsterapeuterna inom primärvården idag arbetar med handrehabilitering. I och med detta menar bedömargruppen att möjligheten för varierad VFU och handledning begränsas inom det som man i ansökan beskriver som ett område där behovet av arbetsterapeuter finns och som är prioriterat av kommun och region. Det framkommer dock under intervjun att flertalet verksamhetschefer inom region och kommun är involverade i diskussioner om att möjliggöra VFU-platser och handledning. Bedömargruppen ser positivt på detta samt på arbetet med att etablera ett handledarnätverk. Dock saknas konkreta exempel på detta.

Vid intervjun framkom att lärosätet i hög grad förlitar sig på Akademiska sjukhuset som utgångspunkt för utbildningen som kan innebära att profilområdena inte får tillräcklig klinisk förankring. Fördelar med förankringen på sjukhuset är att det redan finns en upparbetad struktur kring studentarbeten, VFU och möjligheter för interprofessionellt utbyte. Det finns även en styrka i att man har upparbetat samarbete med andra regioner. Under intervjun beskriver man bland annat Region Gävleborg som en samarbetspartner vad gäller möjlighet till VFU-platser. Ytterligare regioner nämns i sammanhanget i ansökan, men konkret plan saknas. Det blir därmed svårt för bedömargruppen att bedöma hur utbildningens verksamhetsförlagda inslag ska realiseras, samt hur profilområdena integreras och hur utbildningen förbereder studenterna för ett föränderligt arbetsliv.

Ansökan såväl som intervjun visar på ett nära samarbete mellan akademi och näringsliv. Lärosätet visar upp ett nationellt och internationellt nätverk. Bland annat finns samarbete med universitetet i Trondheim för utbytesmöjligheter för studenterna på den planerade arbetsterapeututbildningen. Bedömargruppen ser positivt på detta och uppmuntrar lärosätet att vidareutveckla samarbeten med andra lärosäten. Det är däremot viktigt att lärosätet säkerställer att studenter kan tillgodoräkna sig studierna utomlands inom ramen för utbildningen.

Sammantaget anser bedömargruppen att den planerade utbildningen i nuläget saknar en tydlig plan för VFU inom och utanför regionen och inom alla de arbetsområden där arbetsterapeuter ska verka. Även om relevant samverkan sker kan inte bedömargruppen avgöra hur utbildningen förbereder studenter för ett föränderligt arbetsliv. Enligt bedömargruppen är det rimligt att lärosätet bör kunna åtgärda bristerna och komplettera ansökan inom sex månader.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)