Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Arbetsterapeutexamen Bedömningsområde: Studentperspektivet

Tillfredsställande
Publicerad: 2023-02-28
Lärosäte: Uppsala universitet
Ämne: Uppsala universitet - arbetsterapeutexamen
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Studentperspektivet

Utbildningen verkar för att studenterna tar en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Av ansökan framgår att studenter har möjlighet till inflytande och att aktivt utveckla utbildningens innehåll genom att studentrepresentanter deltar i programkommitté och berörda arbetsgrupper samt genom att gemensamt med lärare arbeta med kursutvärderingar på varje kurs. Under intervjun bekräftas studenternas möjligheter till att påverka sin utbildning. Bedömargruppen anser dock att det är viktigt att en ny studentförening får ett adekvat stöd, goda förutsättningar och uppmuntras till medverkan i de olika kommittéerna och i processer för kursvärdering.

I ansökan beskriver lärosätet vikten av att studentföreningen för arbetsterapeututbildningen även utser representant till GRUNK. Även detta ser bedömargruppen som en utmaning som lärosätet aktivt behöver arbeta med när utbildningen startar. Med tanke på de förutsättningar som lärosätet idag ger studenterna för att kunna utöva inflytande över sina utbildningar förväntar bedömargruppen att detta också appliceras på arbetsterapeututbildningen. Under intervjun framkom att förutsättningarna för studentinflytande är ojämlika mellan olika program. Bedömargruppen påpekar att lärosätet måste ta hänsyn till detta eftersom det kan påverka studenternas engagemang i att bidra till utbildningens utveckling.

Vidare beskriver lärosätet i ansökan att mentorskapsutbildning erbjuds för studenter som vill bidra till att inkludera nya studenter och ta mer ansvar för eget och andras lärande. Bedömargruppen anser att studentmentorer från senare terminer som resurser för de nya studenterna kan uppmuntra inkludering och främja lärande för de studenterna i utbildningen.

Sammanfattningsvis anser bedömargruppen att lärosätet har goda förutsättningar att ge studenter goda möjligheter att engagera sig i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll. Ett utvecklingsområde är att säkerställa en jämlikhet mellan olika utbildningars förutsättningar för studentinflytande samt att säkerställa att studentföreningen för arbetsterapeutstudenterna får det stöd som krävs för att starta i samband med utbildningens start.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)