Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Specialistsjuksköterskeexamen - Ambulanssjukvård Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2023-03-09
Lärosäte: Sophiahemmet högskola
Ämne: Specialistsjuksköterskeexamen - Ambulanssjukvård
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Bedömningsgrund: Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

I självvärderingen framgår att lärosätet anpassar och utformar utbildningen efter samhällets behov. Det sker genom den verksamhetsförlagda utbildningen, lärarnas kliniska anställningar och andra kontakter i närmiljön. Medverkan i nationella och internationella nätverk bidrar till att göra studenternas utbildning användbar. Ett exempel på internationell samverkan är att studenterna deltog i ett digitalt möte med yrkesverksamma inom området från Italien och Qatar. Bedömargruppen anser att det är ett gott exempel på hur utbildningarna på ett enkelt sätt kan utveckla beredskap för förändringar i arbetslivet, som att arbeta utomlands eller i en händelse som involverar ett internationellt samarbete.

Av de alumnundersökningar som beskrivs av lärosätet framkommer det att studenterna är anställningsbara, uppdaterade och väl förberedda för sitt yrkesliv. Det är också via alumner som samverkan inom den verksamhetsförlagda utbildningen ute i landet sker.

I självvärderingen framkommer vikten av samverkan med de lokala avnämarna, vilket bedömargruppen anser är positivt. En svaghet är att det finns begränsad forskningsaktivitet, och en rekommendation är att det skulle kunna förbättras genom forsknings- och utvecklingssamverkan med ambulanssjukvården. Som ett förslag från bedömargruppen skulle forskare från olika lärosäten kunna samverka i större projekt med relevans för ambulanssjukvården. Då skulle även studenternas medverkan i forskningsprojekt kunna öka, och därmed deras vetenskapliga skolning och beredskap att möta framtida utmaningar.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Utbildningen anpassas och utformas efter samhällets behov genom den verksamhetsförlagda utbildningen, lärarnas kliniska anställningar och andra kontakter i närmiljön. Medverkan i nationella och internationella nätverk bidrar till att göra studenternas utbildning användbar. Ett gott exempel är studenternas medverkan i ett digitalt möte med yrkesverksamma inom området från Italien och Qatar, som ger studenterna beredskap för förändringar i arbetslivet som att arbeta utomlands eller i en händelse som involverar ett internationellt samarbete. Av de alumnundersökningar som beskrivs av lärosätet framkommer det att studenterna är anställningsbara, uppdaterade och väl förberedda för sitt yrkesliv. Det är också via alumner som samverkan inom den verksamhetsförlagda utbildningen ute i landet sker.

Bedömargruppen ser positivt på lärosätets samverkan med de lokala avnämarna. En svaghet är att det finns begränsad forskningsaktivitet, och en rekommendation är att det skulle kunna förbättras genom forsknings- och utvecklingssamverkan med ambulanssjukvården. En sådan samverkan skulle även kunna öka studenternas medverkan i forskningsprojekt.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)