Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Hälso- och sjukvårdskuratorsexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande
Publicerad: 2022-12-13
Lärosäte: Södertörns högskola
Ämne: Södertörns högskola - hälso- och sjukvårdskuratorsexamen
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är användbar och förbereder studenter för ett föränderligt arbetsliv. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Anknytningen till arbetslivet framstår som väl förankrat genom etablerade samarbeten med Region Stockholm, Region Uppsala, Region Gävleborg och Region Södermanland både i form av samverkan för att göra utbildningen relevant och för att möta regionens behov av legitimerade hälso- och sjukvårdskuratorer. Vid intervjun bekräftades denna samverkan med regionerna och bedömargruppen kan konstatera att lärosätet har god kännedom om arbetsfältet och kontakter med yrkesverksamma kuratorer i regionen.

Under den första terminen finns moment där studenterna får arbetslivsanknytning genom verksamhetsförlagd auskultation inom olika områden av hälso- och sjukvården parallellt med moment som innehåller samtalsövningar och reflektion. Detta anser bedömargruppen ger en bra introduktion till arbetslivet. Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) som sker på halvfart under första delen av termin 2 är 10 veckor lång och tillsammans med auskultationen ger detta en tillräcklig inblick i arbetet som hälso- och sjukvårdskurator.

Det finns samarbetsavtal mellan regionerna och lärosätet där det antal VFU-platser som behövs garanteras. Att alla kliniska handledare ska vara legitimerade hälso-och sjukvårdskuratorer och ska ha gått en handledarutbildning nämns som garant för VFU på avancerad nivå.

På avdelningen socialt arbete vid lärosätet sker forskning tvärvetenskapligt gällande bland annat psykisk och psykosocial hälsa och samsjuklighet, missbruk, trauma, sexualitet och andra ämnen som kan ses som relevanta för utbildningen och det finns även lärarkompetens knuten till arbetslivet i form av adjunkter som är regionanställda legitimerade hälso- och sjukvårdskuratorer.

Bedömargruppens sammantagna bedömning av området Arbetsliv och samverkan är att utbildningen har ett arbetslivsperspektiv och är användbar för ett kuratorsarbete inom hälso- och sjukvården. Utbildningen sker i relevant samverkan med arbetslivet och det finns avtal som säkerställer tillgång till lämpliga VFU-placeringar.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)