Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Tandläkarexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Inte tillfredsställande
Publicerad: 2022-12-20
Lärosäte: Stiftelsen Högskolan i Jönköping
Ämne: Stiftelsen Högskolan i Jönköping - Tandläkarexamen
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är användbar och förbereder studenter för ett föränderligt arbetsliv. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Lärosätet beskriver i ansökan hur samverkan med Region Jönköpings län, Folktandvården i Region Jönköpings län och Odontologiska institutionen inom Folktandvården ska ske. Denna samverkan är enligt bedömargruppen relevant och central eftersom utbildningen bedrivs i Jönköping och den skapar goda förutsättningar för samverkan med tandvården i närområdet. Lärosätet har också en planerad samverkan med flera regioner som undertecknat avsiktsförklaringar och dessa regioners kliniker för verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Detta är som bedömargruppen ser det ett viktigt steg för att säkerställa att utbildningen ska vara användbar och förbereda studenterna för ett föränderligt arbetsliv eftersom studenterna genom VFU får en stor del av sin kliniska färdighetsträning.

I ansökan beskriver lärosätet att samverkan mellan lärosätet, Linköpings universitet och Odontologiska institutionen bidrar till att skapa en god kompetensbas för både basvetenskapliga och kliniska delar av utbildningen. Att lärare som är kliniskt verksamma även verkar vid tandläkarutbildningen bidrar enligt bedömargruppen till förutsättningarna för att utbildningen ska ha god relevans för det kommande arbetslivet.

Lärosätet kommer enligt ansökan att årligen få återkoppling från handledare och VFU-regioner vilket har betydelse för att utvärdera utbildningens användbarhet i förhållande till arbetsmarknaden. Dessa möten skapar förutsättningar för en utvärderande dialog mellan handledare och lärosäte.

Lärosätet beskriver i ansökan att de har en välutvecklad samverkan med det omgivande samhället, inte minst inom ramen för sina utbildningar. Hälsohögskolan har ett externt råd, Advisory Board, med representanter för såväl offentlig som privat sektor knutet till organisationen. I detta externa råd ingår också representanter från andra lärosäten. Denna samverkan skapar enligt bedömargruppen goda förutsättningar för att säkerställa relevans och arbetslivsanknytning.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)