Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Tandläkarexamen Bedömningsområde: Studentperspektiv

Inte tillfredsställande
Publicerad: 2022-12-20
Lärosäte: Stiftelsen Högskolan i Jönköping
Ämne: Stiftelsen Högskolan i Jönköping - Tandläkarexamen
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Studentperspektiv

Utbildningen verkar för att studenterna ska ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Studentrepresentanter har utifrån lärosätets beskrivning möjlighet att på lärosätesnivå delta i flera styrelser, nämnder och råd. Av ansökan framgår att Hälsohögskolans verkställande direktör ansvarar för att studenter är representerade vid beredning av beslut rörande utbildning och forskning. Studentrepresentanter har också möjlighet att på lokal nivå delta i dialogmöten, kursplaneutskott, utbildningsråd, rekryteringskommitté och arbetsmiljökommitté.

Studerandeföreningen vid Hälsohögskolan utser två så kallade kursutvecklare. Kursutvecklare är studenter som tillsammans med kursansvarig lärare diskuterar kursens utformning, genomförande samt utveckling. Kursutvecklarna ansvarar även för att förmedla informationen från dessa möten till sina medstudenter. Av ansökan framgår att det kommer att inrättas kursråd för de terminer där samläsning med läkarutbildningen sker. I detta kursråd ska studentrepresentanter finnas representerade. Bedömargruppen anser att det finns en struktur som säkerställer möjligheten för studentinflytande på både lokal- och lärosätesnivå. Under intervjun framkom även att studenter varit delaktiga i framtagandet av utbildningen, dock inte i vilken grad och på vilket sätt.

Kursvärderingens form samt innehåll arbetas enligt ansökan fram i dialog med studerandeföreningen vid Hälsohögskolan. I ansökan beskriver lärosätet att resultaten samt eventuella förändringar som uppkommit till följd av kursvärderingen presenteras nästa gång samma kurs genomförs genom en kursrapport. Lärosätet beskriver dock inte hur kursrapporten görs tillgänglig för alla studenter. Det är likväl bedömargruppens uppfattning att det finns en tydlig struktur kring hur kursvärderingar genomförs, bearbetas och återkopplas till studenterna, men att det finns möjlighet för förbättring.

Bedömargruppen ser en sårbarhet gällande studenternas boendesituation under de tidsperioder då studenterna vistas på sina respektive kliniker för verksamhetsförlagd utbildning, eftersom dessa är geografiskt spridda över hela landet. För studenterna innebär det inte minst en ekonomisk belastning till följd av utbildningen, då de riskerar att behöva dubbla bostäder. Det framgår inte av underlagen om studenterna blir kompenserade för detta.

Sammanfattningsvis anser bedömargruppen att det vid lärosätet finns ett utvecklat system för studentinflytande, inom vilket studenter får möjlighet att ta en aktiv roll i kvalitetssäkring och utbildningsutveckling. Bedömargruppen förutsätter att samma system kommer implementeras för tandläkarutbildningen.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)